Försvarshögskolans krigsspelsturnering 2017 avgjord

6 juni 2017

I onsdags avgjordes finalen i Försvarshögskolans första officiella krigsspelsturnering. Militärvetenskapliga institutionen (MVI) arrangerade tävlingen och dess syfte var att stärka officerskårens strategiska tänk.

"Sverige, med ett kvantitativt underlägset försvar, behöver om inte annat vara intellektuellt och tänkande överlägset en fiende" sade turneringens instiftare Öv. Ronny Modigs (C MVI).

Ett sätt att utveckla tänkandet kring taktik, operationskonst och krigskonst är givetvis genom vetenskapliga studier, men dessa utvecklar inte fullt ut officerens militära skicklighet i att förstå den fulla komplexiteten i stridens dynamik och att agera smart. En beprövad metod för att utveckla detta tänkande är dubbelsidiga krigsspel, sade Modigs.

Årets vinnare av Försvarshögskolans krigsspelsturnering blev laget Babords halsar som bestod av studerande från Stabsutbildningen. De mötte det enda lärarlaget i turneringen, Misantropiska sällskapet, i en intensiv kamp. Det vinnande laget utnämndes till "årets taktiker" och förlänades Chefen Militärvetenskapliga Institutionens pris i operationskonst och taktik. Vinnarnas namn kommer därutöver exponeras på plakett, uppmonterad vid synlig plats på Försvarshögskolan.

Krigsspelsturnering pågår

Hur avgjordes turneringen?

Krigsspelet i turneringen är ett brädspel som avhandlar en begränsad och intensiv militär kraftmätning mellan två fiktiva länder avseende ett fiktivt gränsområde med moderna stridskrafter. Ett lag bemannar ett land och utformar vad den militära insatsen ska innehålla (mark, luft, marin, etc.). Därefter sker en duell där de två länderna under sju dygn (drag) bekämpar varandra. Regler och detaljerad information om spelet skickades ut till samtliga lag en vecka innan turneringen för att alla lag skulle få samma förutsättningar att förbereda sig.