Nya böcker kring riskhantering och ledarskap

8 juni 2017

Hur rustar man sig bäst inför extremt riskfyllda lägen? Vilken ledarstil ger gruppen eller organisationen förutsättningar att hantera och överleva farliga situationer?

Forskare vid Försvarshögskolan lanserar nu två nya böcker med stor potential att bli nyckellitteratur för bland annat militär och civil insatspersonal.

En natt i mars 2012 söker en svensk jägarpluton intensivt längs branterna i Kebnekaisemassivet. Det är snöigt, kallt, halt och i glaciären finns farliga sprickor. Men plutonen jobbar på, fokuserad på att rädda liv efter att ett norskt Herculesplan kraschat.

När nedslagsplatsen har hittats får man ett annat svårt uppdrag - att samla in den norska besättningens svårt sargade kroppsdelar från fjällsidorna.

Fredagen den 7 april kör en lastbil in i människor på Drottninggatan i Stockholm och människor dör och skadas. Larmet till polisen kommer kl 14.53 och en stor nationell spanings – och räddningsinsats sätts igång.

Militär och civil insatspersonal liksom deras chefer ställs ofta inför liknande svåra utmaningar.

Hantera risker

Vad gör att de klarar sina jobb? Hur leder cheferna sin insatspersonal bäst? Och hur hanteras nya, diffusa, men ändå potentiellt livsfarliga hot?

Forskare vid Försvarshögskolans ledarskapscentrum i Karlstad, bland dem professorerna Ann Enander och Gerry Larsson, kommer nu med läroböckerna "Rustad för risk" respektive "Ledarskapsmodellen".

Böckerna bygger på internationell forskning och svenska studier av riskhantering och ledarskap och lanseras vid ett event på Försvarshögskolan i Stockholm den 8 juni.

Läs mer om böckerna och författarna under länkarna till höger.