Annika testar diplomatyrket under studietiden

Annika Avén pluggar kandidatprogrammet i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Just nu gör hon sin praktiktermin på svenska ambassaden i Jakarta, där teorierna från kurser omsätts i skarp verklighet.

Hur hamnade du i Jakarta?

– Jag visste ganska tidigt att jag skulle använda min sista termin till praktik. Som student på kandidatprogrammet får du ju välja om du vill ha praktik. Alternativet är att läsa någon kurs du vill komplettera din utbildning med. Jag är lite nyfiken på en diplomatkarriär i framtiden så jag letade efter praktikplatser på Regeringskansliets webb, lockades av arbetsbeskrivningen på just den här platsen och sökte. Och här är jag nu!

Och vad får du göra som ambassadpraktikant?

– Det är en bred tjänst och ingen dag är den andra lik. Jag deltar på seminarier, skriver rapporter, representerar Sverige på mässor, organiserar evenemang och jobbar med ambassadens sociala medier-kanaler. Jag träffar många personer från både internationella organisationer och företag och får inblick i hur de jobbar. Så förutom att jag får testa på ett arbete som företrädare för Sverige utökar jag också mitt kontaktnät och mina perspektiv på vad jag skulle kunna arbeta med i framtiden.

Hur är det att leva och bo i Jakarta?

– Livet i Jakarta är superspännande och fyllt av kontraster! Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat med ett hundratal olika folkgrupper och det talas mer än 700 olika språk här. Indoneser är generellt mycket ovana vid västerlänningar, men nyfikna. Flera gånger i veckan kommer det fram, ibland hela familjer, och vill ta selfies med mig och mina västerländska vänner. Vissa skrattar och pekar, men alltid med glädje och vänlighet. Staden har ett stort utbud av aktiviteter och reser du ut på landsbygden hittar du några av världens vackraste landskap.

Du är ju snart klar med dina studier, hur har det varit att plugga på Försvarshögskolan?

– Alla kurser är unika och har en verklighetsförankring som skiljer sig från många andra universitet. Försvarshögskolan erbjuder bra studiemiljöer, ett fantastiskt bibliotek och på programmet finns möjligheten att disponera 60 poäng hur du själv vill. Tredje terminen var jag utbytesstudent i Frankrike och den här sista terminen är jag på praktik.

Det betyder alltså att du redan skrivit din uppsats…

– Ja. Vi skriver våra uppsatser den femte terminen. Min handlade om cyberattacker som säkerhetspolitiskt hot mot Sverige. Cybersäkerhet är oerhört aktuellt och ett område som diskuteras mycket nu, så det var spännande att få grotta ner sig mer i det som kallas cyberpolitik. Kanske till och med något jag vill jobba med i framtiden.

Några sista ord till någon som funderar på att söka till Försvarshögskolan?

– Alla som har intresse för internationella relationer, omvärldsstudier och säkerhetspolitik borde ta en närmare titt på skolans kurser och program. Jag har älskat att det är en liten högskola med små klasser. Du får en nära kontakt med lärarna, som är ruskigt kompetenta, och det är inga problem att hitta nya vänner om du är nyinflyttad till Stockholm. Win-win på alla sätt. Vänta inte, sök!

Annika Avén i Indonesien

Annika Avén i Indonesien 2