Krigsvetenskap och kårengagemang

Linnea Nyberg pluggar på Försvarshögskolans kandidatprogram med inriktning statsvetenskap. Ett val som tog henne mindre än 10 minuter att göra. Med samma målmedvetenhet leder hon nu studentkåren och har siktet ställt på ett framtida departementsjobb.

Varför valde du Försvarshögskolan?

– Jag pluggade på Stockholms universitet, lite strökurser i psykologi och kriminologi, när jag bestämde mig för att det var dags att läsa ett program. I statsvetenskap. Så jag tog ett snack med studievägledaren som just den dagen hade en praktikant hos sig. Vägledaren pratade så klart om programmen som fanns vid universitetet, men praktikanten påminde om det statsvetenskapliga programmet på Försvarshögskolan. Och då slog det mig att jag faktiskt hade hört talas om det. Så jag kollade upp det och efter 10 minuter skickade jag in en ansökan.

Snabba puckar…

– När jag väl bestämt mig går det fort. Och programmet innehöll exakt det jag ville läsa. Idealisten i mig vill förändra världen. Realisten i mig inser att vägen till fred och konfliktlösning byggs på en förståelse för kriget, konflikten och militär makt. Och det är det jag studerar nu.

Nu har du varit här i två år, hur har studierna varit?

– Oerhört spännande. Programmet levererar det utlovade och den valbara kursen i krigsvetenskap fick mig att fundera på om jag inte ska ta en magister i ämnet. Väpnat våld är en så extrem maktyttring, ett oerhört komplext område som är väldigt intressant att studera. Mina kursare är en mixad grupp med olika bakgrunder och åldrar så man får alltid olika perspektiv och angreppssätt i exempelvis grupparbeten. Gemensamt är att alla har ett enormt driv och är ambitiösa. Studierna håller ett högt tempo, men det är okej. Det är ju så intressant och relevant!

Linnea läser statsvetenskap på kandidatprogrammet och funderar på att sedan ta en magisterexamen i krigsvetenskap.

Och så blev du kårordförande också…

– Ja, det är en post jag är väldigt stolt över att få inneha. Genom vår studiebevakning lyfter vi studenternas reflektioner och åsikter och hjälper till att göra utbildningarna här ännu bättre. Kårengagemanget har gett mig erfarenheter och möjligheter som jag vet att jag kommer ha nytta av i yrkeslivet.

Så var är du om fem år?

– Jag jobbar statligt med säkerhets- och krishanteringsfrågor. På ett departement eller en större myndighet.

Varför ska man söka till Försvarshögskolan?

– Det givna svaret är ju för att du är intresserad av de ämnen som lärosätet utbildar och forskar i. Bonusen är mixen av civila och militära studenter, att högskolan är liten och att få plugga i Stockholm. Bostadsbristen till trots, så är det en fantastisk stad att få leva i.