Sök
  • Start
  • Studierna i militärhistoria tog Lovisa till London
Porträtt av militärhistoriestudenten Lovisa åvall framför Sveriges ambassad i London.

Studierna i militärhistoria tog Lovisa till London

Lovisa Åvall gör praktik på Sveriges ambassad i London. På kandidatprogrammet i militärhistoria har hon lärt sig ta in stora mängder information, analysera och tänka källkritiskt. Det är kunskaper som hon har stor nytta av på praktiken där hon bland annat bevakar brittisk säkerhetspolitik.

Efter gymnasiet gjorde Lovisa Åvall Grundläggande militär utbildning, GMU. Hon beskriver perioden som tuff men nyttig.

Hon som var van vid att få högsta betyg befann sig plötsligt i ett helt nytt sammanhang där hon, enligt henne själv, var långt ifrån bäst.

Vill jobba inom Försvarsmakten, Säpo eller Must

Lovisa insåg snabbt att stridande soldat inte var ett yrke för henne, däremot tyckte hon om disciplinen och den tydliga strukturen inom Försvarsmakten.

– Säkerhetspolitik och försvar har länge varit ett stort intresse. Under GMU:n blev det tydligt att jag ville arbeta mer med analys och att skriva rapporter. I framtiden vill jag gärna jobba inom Försvarsmaktens högkvarter, Säpo eller Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, säger Lovisa Åvall.

Lovisa sökte kandidatprogrammet i militärhistoria på Försvarshögskolan och kom in. När hon berättar vad hon pluggar får hon ofta frågan om vilket slag som ägde rum vid ett visst årtal. Då förklarar hon att utbildningen snarare handlar om att se de större sammanhangen.

– Jag har alltid fascinerats av framförallt den civila delen av krig, vad som händer med människor, relationer och hur samhället utvecklas. Där kände jag att militärhistoria var ett klockrent val. Studierna handlar om hur samhället och militären har interagerat och format varandra, det är det som är så spännande.

Lätt att hitta praktik

Sista terminen har studenterna möjlighet att göra 20 veckors praktik. Lovisa och hennes kursare är de första som går ut kandidatprogrammet i militärhistoria så det rådde viss nervositet över hur ansökningarna skulle tas emot.

Men det visade sig att oron var obefogad.

Lovisa fick positiva svar både från ambassaden i London och Försvarsmakten i Sverige. Flera av hennes kursare har fått eftertraktade platser på ambassader runtom i Europa, andra har sökt sig till kommuner eller myndigheter.

För Lovisa ingen praktikdag lik den andra. Ett par gånger i veckan går hon på så kallade briefings hos olika tankesmedjor som ofta lockar stora namn inom försvarsområdet.

– Där träffar jag mycket folk och får massor av ny input. Idag har jag till exempel varit på en briefing om läget i Ryssland. Efteråt skriver jag en rapport om vad som har sagts. Sedan går jag igenom rapporten och mina reflektioner tillsammans med försvarsattachén.

En annan viktig arbetsuppgift är att samla in information kring försvars- och säkerhetspolitik i Storbritannien och Irland.

Lovisa följer tidningar, radio, tv och läser facklitteratur. Varje vecka sammanställer hon det viktigaste i en rapport som skickas hem till Sverige.

Kunskaper som gör nytta

Lovisa hjälper även till med administration kring diplomatiska besök hjälper till vid evenemang på ambassaden.

– Jag känner att jag har hamnat väldigt rätt på min praktik. Som historiker får du lära dig att ta till dig stora mängder information och sedan sortera ut vad som är viktigt och sant. Jag har också lärt mig utveckla min analytiska förmåga under utbildningen. Det är kunskaper som jag verkligen haft nytta av på praktiken.

Hur är det att plugga på Försvarshögskolan?

– Det märks verkligen att lärarna är måna om att studenterna ska klara sig bra efter utbildningen. När jag skrev uppsats åkte min handledare ut till krigsarkivet och satte sig med mig och förklarade precis hur jag skulle leta information, det lärarengagemanget tror jag är ganska ovanligt.

Vilka egenskaper är bra att ha om man vill läsa militärhistoria?

– Du måste tycka om att läsa, vi läser omkring två böcker i veckan. Sen behöver du kunna vrida och vända på perspektiv och tycka om att diskutera. Utöver att prestera på tentor förväntas du delta aktivt under seminarier.

Vad är det bästa med att läsa militärhistoria?

– Det är en perfekt blandning av fakta och analys. Jag tycker om att det finns något slags facit men ändå möjlighet till tolkning. Du har källor att grotta ner dig i samtidigt som du kan utveckla egna resonemang utifrån dem.

Dela:
Publicerad 2018-04-03 Uppdaterad 2020-12-10