Sök
  • Start
  • Ny på Officersprogrammet
Oscar Evelyn

Ny på Officersprogrammet

Inryck, studietips och preparandutbildning. Här berättar officersstudenten Oscar Evelyn om vad som väntar dig som ny student på Officersprogrammet.

Vad hade du förberett annorlunda?

— Jag hade gärna varit mer noggrann med att förbereda studiehjälpmedel som anteckningsblock, pennor, överstrykningspennor och diverse pärmar, och allmänt haft lite bättre struktur redan från start så att du snabbt kan komma in i din studieteknik. Jag hade nog också varit lite snabbare med att komma i ordning på rummet för att skapa en trevlig miljö och framförallt få studiero.

Vad händer under inryckningsveckorna?

— Man kan förbereda sig på mycket praktisk information; hur man bokar sina resor, när förrådet har öppet för tvättbyte, ordningsregler på Karlberg, upplägget på kommande kurser, hur man bokar grupprum och så vidare. Sedan är det givetvis en genomgång om vad det innebär att bli yrkesofficer, vad vi ska förvänta oss i stort under de tre åren på Karlberg men i synnerhet vad vi ska förvänta oss i våra framtida karriärer.

Blir man nollad som ny student?

— Sedan 1792 har officersstudenter utvecklat en rad olika traditioner som med stolthet förs vidare till kommande kullar. En tradition som länge funnits är det så kallade Vikingablotet som äger rum strax efter inryck. Förstaårskadetter klär ut sig till vikingar och strider för sin kurs med improviserade vapen mot den äldre kursen. Allt handlar så klart om att på ett lekfullt sätt lära känna sina nya studiekamrater.

— Man kan också se fram emot diverse sociala tillställningar i den beryktade Gyllenhielmska mässen, som sångbokssittningar och mässdanser, för att inte nämna balerna. Det finns alltid något spännande som sker innanför väggarna på Karlbergs slott!

Dina bästa studietips?

— Fokusera på det som känns viktigt och relevant. Innan du ger dig in i litteraturen bör du ha en uppfattning av vad du ska kunna och vad du bör lägga fokus på inför kommande tenta. Att skriva sammanfattningar av kapitel du läst gör tentaplugget smidigare, och försök hitta någon i äldrekursen som kan vara behjälplig med eventuella frågor och ge lite vägledning.

Det ryktas att man kanske får bo i en barack i Bromma. Hur illa är det?

— Det ökända long stay hotellet i Bromma! Det var ytterst få som fick tillbringa sina nätter ute i Bromma, mig veterligen inga från OP, endast kadetter från den ettåriga särskilda officersutbildningen. Ryktet säger att de lyckades skapa en ganska trevlig stämning och kunde roa sig om kvällarna. Men alla gläds nog av att veta att de nya studentboendena på Karlberg snart står färdiga!

Till sist, hur är maten?

— Karlbergsrestaurangen är en försvarsrestaurang likt de som finns på förbanden, så de är alla väldigt jämförbara. Mycket bra kvalité, varierande rätter och bra utbud av vegetariska alternativ. Och oroa er inte, det är pannkakor och ärtsoppa på torsdagar.

Dela:
Publicerad 2019-05-16 Uppdaterad 2021-01-19