Sök

Sök
Kadetter

”Man blir direkt en familj”

Som en av de runt 250 nya kadetterna på Officersprogrammet på Karlbergs slott i Solna kommer du rakt in i gemenskapen. Det går per automatik, när man bor, tränar och pluggar tillsammans, äter frukost, lunch och middag ihop, och tar del av skolans många traditioner.

Din första dag på Officersprogrammet hälsas du välkommen och får lära dig hitta på slottet. Du hämtar ut uniform, stridsutrustning, kängor och allt annat som behövs i skogen och på skolan och får göra dig hemmastadd där du ska bo. Sen börjar det. De närmaste veckorna händer mycket. Från att du skjuter in ditt vapen till att du introduceras i den sociala gemenskapen och får din fadder. Ponthus Jessmor är aktiv i studentkåren och berättar att det går väldigt snabbt att komma in i livet på slottet.

– Gemenskapen blir väldigt stark när man bor så nära varandra. När man slutar för dagen åker ingen hem till sig, utan man blir direkt en familj. Det går snabbt när man äter frukost, lunch och middag tillsammans i matsalen.

Traditioner som guldkant

Den allra första kullen kadetter mönstrade in på Karlbergs slott i november 1792 och vissa traditioner har faktiskt sina rötter i den tiden.

– Allt sker med en förnyad touch, man lägger till och drar ifrån, men det är en speciell känsla att många traditioner funnits så länge. Det betyder att vi får gemensamma minnen med dem som gick ut för många år sedan. Traditionerna blir en inramning och en guldkant.

Kadetter med fana

Traditioner på Officersprogrammet. Foto: Harry Norbäck

En stor del av de sociala aktiviteterna utgår från ordnar – studentklubbar – med till exempel hemort, intressen eller vapenslag som utgångspunkt. På onsdagar är det pubkväll och två gånger om året arrangeras bal på slottet. Du kan ingå i Höga Rådet, det hålls traditionsenliga middagar och varje höst har skolan något som kallas Wikingablooth.

– Då klär vi ut oss till vikingar och så ska man sno varandras flaggor. Efteråt äter vi grillat vildsvin tillsammans och har kul i mässen. Så det är väldigt lätt att lära känna varandra.

Studentspex

Wikingablooth är en årlig återkommande tradition på Officersprogrammet. Foto: Harry Norbäck

Träning en rolig del av fritiden

Som kadett har du fri tillgång till ett stort gym och en idrottshall på skolan. Om du gillar pass väljer du mellan allt från tabata och crossfit till fäktning och yoga. Annars finns parken med löparspår, utegym och en utomhushinderbana.

– Vi saknar inget. Själv gillar jag att hänga i gymmet och att ta längre löprundor runt Kungsholmen. Min målsättning är att bli både starkare och uthålligare, och vid examen hoppas jag på att få minst silver i OP-Fys-testerna.

Kadetter som ska träna.

Träning är en del av Officersprogrammet och det kommande officersyrket. Foto: Harry Norbäck

Känn ingen oro för studierna

Ponthus berättar att många som kommer nya oroar sig för hur svåra själva studierna kommer vara. Men gemenskapen på skolan sträcker sig även till pluggandet och han beskriver att alla stöttar varandra.

– Mitt svar brukar alltid vara att de gärna får ta mina anteckningar från den kursen. Vi behöver inte konkurrera, jag behöver inte ha bättre betyg än dig, vi ska inte slåss om praktikplatser eller annat. Ingen behöver känna sig ensam och vi hjälps åt.

Tre lugna år

Många av de stressmoment som brukar finnas när man flyttar till en annan stad och börjar studera är lösta redan från start. Boendet är ordnat och du kommer rakt in i vänner och gemenskap.

– Här är alla lugna när de kommer. Man behöver faktiskt inte oroa sig för någonting när man går Officersprogrammet, förrän man ska fundera på vilket regemente man vill jobba på. Och i allra bästa fall får man en anställningsintervju redan innan man är klar.

Bild på Ponthus Jessmor

Ponthus Jessmor

Möt Ponthus Jessmor

Hur hamnade du på Officersprogrammet?

Jag har min chef på luftvärnsregementet i Halmstad att tacka, som sa att ”du kommer stå stilla i karriären om du stannar här, sök Officersprogrammet”.

Varför har du valt att engagera dig i studentkåren?

Jag vill göra allt jag kan för att göra Officersprogrammet ännu bättre för dem som kommer efter mig, så att de kan bli ännu bättre officerare. Att vara en bro mellan officersstudenter och skola blir ett litet bidrag till att vara med och utveckla Försvarsmakten.

Vad är det bästa med officersutbildningen?

Tryggheten inför framtiden. När jag är klar är jag garanterad jobb i resten av mitt liv, om jag sköter studierna.

Finns det några fördomar kring Försvarsmakten?

Jag tror att den gamla bilden av Försvarsmakten har förändrats väldigt mycket sedan värnplikten återinfördes. Dels är det akademiserat och mer studier än man kanske tror. Sen är jämställdhets- och likabehandlingsarbetet nog det absolut bästa jag har varit med om. Försvarsmakten har verkligen nolltolerans mot trakasserier. Den som inte förändrar sitt beteende efter varning åker helt enkelt ut.

Ditt drömjobb?

Jag vill tillbaka till Halmstad och arbeta inom luftvärnet som tidigare, och på sikt vara med och utveckla Försvarsmaktens förmåga med luftvärn så att vi utnyttjar det på bästa sätt för att försvara Sverige.

Snabbfakta om Ponthus


Ålder:
22

Militär bakgrund: Värnplikt och sedan anställning på luftvärnsregementet i Halmstad i ett år.

Uppvuxen: Klippan i Skåne.

På nattduksbordet: Telefon och anteckningsblock.

När jag är 50 år: Drömmen är att jag är överste.

Motto: Träna så hårt att kriget känns som en befrielse. Det var min gamla bataljonsförvaltare från LV6 som sa så, och det har fastnat.

Favoritmat: En bra hamburgare.

Lyssnar helst på: Musik utifrån vad jag vill uppnå för sinnesstämning.

Tv-serie du vill tipsa om: A million little things.

Drivkraft: Att skapa trygghet för alla människor i Sverige.

Reser helst till: På skidsemester, både alpint och längd.

Sidinformation

Publicerad:
2022-01-13
Senast uppdaterad:
2022-02-27
Dela: