Sök
  • Start
  • De blev årets taktiker 2019

De blev årets taktiker 2019

Chefen MVI:s krigsspelsturnering är avgjord. Vinnare och nya innehavare av titeln Årets taktiker är Hanna Finell, Alexander Ivarsson och Herman Söderby som pluggar på kandidatprogrammet i statsvetenskap.

Koncentrationsnivån var hög och spänningen tilltog för varje kväll när chefen MVI:s krigsspelsturnering arrangerades i mässen förra veckan. För tredje året i rad gjorde studenter och anställda upp om vem som skulle bli årets taktiker.

Idén bakom turneringen är att stimulera det taktiska tänkandet hos Försvarshögskolans studerande genom att tävla i dubbelsidiga krigsspel. I år spelades Tactical Battle Board, ett brädspel utvecklat av Johan Elg, doktor i krigsvetenskap på spelsektionen och arrangör av turneringen:

— Spelet kan sägas spegla år 1800-1865. Varje lag hade till uppgift att själv konstruera en balanserad styrka innan spelstart. Denna styrka, med variabler såsom ledning, eldkraft, rörelse och uthållighet, var sedan densamma under hela turneringen. Inför varje match kunde dock lagen välja ett prioriterat mål av fyra allmänna målsättningar för att öka sin möjlighet att nå framgång gentemot sin motståndare. Det visade sig vara en framgångsfaktor att på olika sätt, till exempel genom överraskande förflyttningar, påverka motståndarsidan till att göra misstag, snarare än att försöka nöta ut motståndarens enheter genom eldkraft.

Årets turnering präglades av jämna matcher och ett tufft slutspel. Få poäng skiljde mellan finalisterna, men till sist stod Hanna Finell, Alexander Ivarsson och Herman Söderby från kandidatprogrammet i statsvetenskap som vinnare. Därmed fick de också ta emot Chefen för den militärvetenskapliga institutionens pris i operationskonst och taktik av Christian Jeppson, C MVI.

Johan Elg vid spelbordet.

Johan Elg, doktor i krigsvetenskap på spelsektionen.

Ett av laget väljer uppdragskort.

Alexander Ivarsson, Herman Söderby och Hanna Finell under finalen.

Gruppbild med  finallagen och Christian Jeppson chef MVI.

Lagen som slutade topp 3 fick ta emot pris av Christian Jeppson, C MVI.

Vinnare Chefen MVI:s krigsspelsturnering 2019

  1. Hanna Finell, Alexander Ivarsson och Herman Söderby, kandidatprogrammet i statsvetenskap

  2. Ludvig Ahlstedt, Christoffer Nils Waldemar Brus och Max Nilsson, Officersprogrammet
  3. Walter Biner och Jonathan Tappe, Masterprogrammet i politik och krig
Publicerad 2019-02-22 Uppdaterad 2019-02-22