Sök

Piotr poddar om militärhistoria

En av Försvarshögskolans forskare i miliärhistoria, Piotr Wawrzeniuk, producerar en podcast om sitt ämne. Vi ställde några frågor till honom.

Hallå där Piotr Wawrzeniuk, docent i militärhistoria som numera även kan titulera sig podcastproducent, du har startat podden Militärhistoria - varför då?

Jag vill kanalisera de kunskaper i militärhistoria som finns hos oss på ämnet militärhistoria på FHS och bland forskare i riket i stort. Ett livstecken från oss som når utanför murarna och tullarna.

Du hittar podden här.

Vad får vi höra i första avsnittet?

De första två avsnitten hänger samman och handlar om den svenska krigsmaktens födelse. Martin Neuding Skoog är först ut och talar om de omfattande förändringar som krigsmakten och staten genomgick under Gustav Vasa, och om varför man egentligen kan tala om den svenska krigsmaktens födelse först nu. Ingvar Sjöblom tar upp stafettpinnen och berättar om den svenska flottans uppbyggnad och svenska sjöofficerare under Gustav Vasa och vasasönerna i aprilpodden.

Måste man vara militärhistorienörd för att lyssna?

Nej! Ambitionen är just att hitta nya potentiellt intresserade utöver de kanaler som vi redan använder för att förmedla våra kunskaper utanför akademin. De redan frälsta lär ändå söka sig till helgedomen.

Vilka gäster har du bjudit in?

Förutom ovannämnda två ska jag prata med Lars Ericson Wolke som är professor hos oss, men även populärhistorisk författare, Maria Gussarsson, som ska prata om militärkartografi, Gunnar Åselius som pratar om vietnamkriget och svenska diplomater, AnnaSara Hammar som kommer att prata om svensk flotta på 1600- och 1700-talet. Det rör sig om folk från vårt ämne, men också historikerkollegor från andra håll som arbetat med militärhistoria.

Har du någon drömgäst till studion?

Margaret MacMillan, Timothy Snyder, Robert Gerwarth eller Isabel V. Hull skulle sitta fint i min källarsoffa!

[Red anm: Margaret MacMillan är kanadensisk historiker verksam som professor vid Universitetet i Oxford. Timothy Snyder är amerikansk historiker och professor vid Yale som bland annat skrivit boken Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin. Robert Gerwarth är tysk-brittisk historiker och chef för för Centre for War Studies vid Birminghamns universitet. Isabel V Hull är John Stambaugh-professor i historia och har specialiserat sig på tysk historia från 1700-talet fram till 1945.]

Kan du avslöja något om innehållet i kommande avsnitt?

I vår tredje podd talar Maria Gussarsson om den moderna svenska militära kartografin tillkomst i skarven mellan 1700- och 1800-talet.

Har du någon personlig favorit ur militärhistorien, person eller epok?

I fråga om epok är det nog första världskriget, när krigföringen och materielen utvecklades oerhört snabbt.

En intressant person bland väldigt många är Józef Pilsudski, marskalk av Polen (död 1935), som gick en resa från adelsman till socialist/bankrånare till militär chef, statschef, och en person som påverkade den polska militären och staten på gott och på ont.

Dela:
Publicerad 2019-03-18 Uppdaterad 2019-03-19