Sök

Sök

Fråga Maja

Maja studerar på kandidatprogrammet i militärhistoria. Hon svarar på dina frågor om hur det är att läsa militärhistoria och om hur det är att vara student på Försvarshögskolan. Använd formuläret längst ner på sidan för att komma i kontakt med Maja.

Varför valde du att studera på Försvarshögskolan och varför just det här programmet?

Jag har alltid varit väldigt intresserad av just militärhistoria och när jag hittade detta kandidatprogram trodde jag att det var för bra för att vara sant. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle finnas ett helt kandidatprogram för mitt största intresse! När jag sedan gjorde research om Försvarshögskolan och de inriktningar och möjligheter som erbjuds var jag fast. Interaktionen mellan civilt och militärt är en ovärderlig upplevelse som skolan erbjuder.

Vad är det bästa med programmet?

Det bästa med programmet är att studera tillsammans med likasinnade personer i alla åldrar med olika erfarenheter och upplevelser. Stor eloge ska även ges till professorerna på skolan som genuint brinner för sina respektive ämnen och som man kan föra långa och givande konversationer med för att utvidga sin kunskap.

Vad har varit mest intressant hittills och varför?

Utan tvekan att läsa om själva krigföringen och makthavarna från förr fram till idag. Kurserna handlar inte bara om kungar och knektar, utan har mer fokus på reflektioner om varför händelser utspelade sig som de gjorde.

Hur är det att studera på just Försvarshögskolan?

Det är en fantastisk atmosfär med lärare som är experter inom sina områden, välkomnande studenter och fina lokaler för studier. Det är en unik skola där civila och militärer studerar tillsammans och vi får möjlighet att träffa personer med kopplingar till försvaret. Jag gillar verkligen de studiesociala aktiviteter som arrangeras på skolan samt de oändliga möjligheterna att få kontakter inom sitt fält.

Vad händer efter examen?

Jag funderar på att studera mastersprogrammet Politik, säkerhet och krig efter examen eftersom jag vill fördjupa mig ännu mer inom krigföring och maktperspektiv. Jag skulle vilja arbeta inom försvaret i framtiden, en liten dröm är en karriär inom Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Vad är ditt viktigaste budskap till någon som funderar på att söka till programmet?

Låt dig inte luras av namnet, det handlar som sagt inte bara om kungar och knektar. Programmet går ner på djupet inom militär strategi, organisation och krigföring, från sjö, till luft och land!

Korta fakta om Maja


Kommer från: Karlstad, Värmland.

Program på gymnasiet: Naturvetenskap.

Det bästa med Försvarshögskolan: Möjligheten att nätverka inom sitt framtida fält.

Det sämsta med Försvarshögskolan: Att nätverksuppkopplingen på mitt favoritställe i biblioteket är rejält svajig.
Dela:
Publicerad 2022-02-10 Uppdaterad 2022-02-15