Sök

Inriktning militärteknik

Om ditt förband har ett prestandamässigt svagare vapensystem än motståndaren, kan ni ändå gå segrande ur en strid? Militärteknik handlar om att förstå hur tekniken påverkar möjligheten att möta militära hot och lösa militära uppgifter.

Oavsett om man ska använda en radar, en radio eller ett robotsystem krävs interaktion mellan tekniken och människan som ska hantera den. Inom militärteknik får du fördjupad förståelse för tekniken och hur den påverkar militära operationer.

Två specialiseringar

Militärteknisk inriktning har två specialiseringar; en mot armén och en mot flygvapnet. Inom din specialisering lär du dig om den teknik som används inom armén respektive flygvapnet. Dina arbetsuppgifter och din roll kan variera mycket och beror främst på vad som efterfrågas av just ditt blivande förband.

Din militärtekniska kompetens ger ett värdefullt perspektiv på förbandet oavsett vilken karriärväg du väljer. Du har många valmöjligheter eftersom du får behörighet att tjänstgöra även i tekniska befattningar.

Tidigt i din karriär kan det innebära att du är chef inom förbandets tekniska tjänst och att du ansvarar för underhåll, uppföljning, reparationer av materiel, som till exempel fordon, helikoptrar, vapen, sensorer och sambandsmateriel.

Efterfrågan på tekniskt utbildade officerare är stor, så du har goda karriärmöjligheter. Senare i karriären kan du tjänstgöra som chef eller stabsmedlem i befattningar som kräver militärteknisk kompetens, till exempel i styrningen eller utvecklingen av Försvarsmaktens nya tekniska system och förmågor.

För att komma in på den militärtekniska inriktningen ställs högre krav än de andra inriktningarna. Du måste ha läst naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet, alternativt motsvarande kurser i efterhand.

Vad gör en teknisk officer i armén och flygvapnet? Läs mer på Försvarsmaktens webbplats.

Puff bild
Om Officersprogrammet
Som officersstudent blandar du teori och akademiska studier med praktik och verksamhet inom Försvarsmakten. Ämnen du läser är till exempel ledarskap, ...
Dela:
Hade du nytta av den här informationen?

Tack för din feedback!

Något gick fel, försök igen senare.