
Skogsbrand på norra sidan om Ljusnan. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Att skapa och nyttja ledningsförmåga
Vad utmanar totalförsvarets ledningssystem och hur kan de anpassas för att hålla när det verkligen gäller?
Vad leder kursen till?
Kursen fokuserar på hur krav på framtida ledningssystem kan identifieras och hur ledningssystem kan utvecklas baserat på dessa krav. Kursen tar också upp anpassning av befintliga system till nya förutsättningar. Det ledningsvetenskapliga ramverket med designlogik och funktionsteori, samt det systemiska förhållningssättet utgör kursens teoretiska grund. Kursen syftar till att ge studenten förutsättningar att självständigt kunna bidra till utvecklingsarbete för ledningssystem. Den är relevant för dig som är yrkesverksam i totalförsvaret, med fokus på ledarskap och ledning.
Kursens upplägg
Under kursen får du fördjupad kunskap om det ledningsvetenskapliga ramverket och det systemiska förhållningssättet vid utveckling av ledningssystem. Du får också visa att du lärt dig utvärdera ett designförslag, vilket möjliggörs av att du fått förmåga att självständigt identifiera krav på ledningssystem, ge förslag till utveckling och anpassning av ett ledningssystem, eller del därav, utifrån identifierade krav.
Under kursen varvas föreläsningar, seminarier och självständiga litteraturstudier med att studenten självständigt arbetar med en projektuppgift. Syftet med föreläsningarna är att introducera området och att lyfta fram nyckelfrågor inom kurslitteraturen för att underlätta för studentens litteraturstudier inför seminarierna och projektuppgiften. Syftet med seminarierna är att fördjupa studentens förståelse för kurslitteraturen och för centrala frågor avseende framtida ledningssystem. Projektuppgiften innebär identifiering av krav på ledningssystem i en specifik kontext och framtagande av ett designförslag för ett nytt ledningssystem, eller del därav, och en anpassning av ett befintligt ledningssystem, eller del därav. I uppgiften ska även ett förslag till utvärdering av designförslaget ingå.
Anmälningskod
23218
Studietakt
100%
Poäng
7.5
Startperiod
HT 2023
Studieperiod
2023 vecka 40 - 44
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Undervisningsform
Campus
Typ
Fristående kurs
Behörighet
Godkända studier på minst 30 hp inom huvudområdet Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet, eller inom huvudområdet försvarssystem, eller motsvarande, samt kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/Engelska 6.
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Undervisningen bedrivs på svenska.
Kontakt
Har du frågor om kursen ta kontakt med Studievägledarna.
Du når oss på e-post: studievagledning@fhs.se
Upptäck Försvarshögskolan

Plugga för en säker framtid
Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser...