Från Krim till Krim: rysk militärhistoria, 1860-2015
Vad händer i Ryssland och varför? Här får du perspektiv på utvecklingen inom stormakten i öst genom 150 år.
Vad leder kursen till?
Kursen behandlar samspelet mellan militär utveckling och samhällelig modernisering i Ryssland från Krimkriget i mitten av 1800-talet till nutid. Upplägget är kronologiskt med utgångspunkt i en fyrdelad periodisering, där vändpunkter i den ryska samhällsutvecklingen sammanfallit med militärtekniska epokskiften i politiska, sociala, ekonomiska, tekniska och militära processer. Kursen är kronologisk med tematiska fördjupningar. Dessa kunskaper är användbara om du exempelvis arbetar med omvärldsanalys eller underrättelseanalys inom offentlig eller privat verksamhet.
Kursens upplägg
Efter att ha genomgått kursen förväntas du kunna förklara politiska, ekonomiska, sociala, tekniska och militära faktorers betydelse i rysk militärhistoria, redogöra för rysk militärhistoria sedan mitten av 1800-talet och framåt, med särskild tonvikt vid politiska, ekonomiska, sociala, tekniska och militära processer, samt muntligen och skriftligen sammanfatta faktorer i rysk militärhistoria.
Du lär dig också analysera relationen mellan politiska, ekonomiska, sociala, tekniska och militära processer i rysk militärhistoria samt värdera historiska processers betydelse för historisk förändring i Ryssland.
Kursen inleds med föreläsningar som kombineras med självstudier i syfte att skapa grunden för de kronologiska seminarierna. Syftet med seminarierna är att fördjupa analysen av rysk militärhistoria utifrån politiska, sociala, ekonomiska, tekniska och militära processer samt relatera dessa till varandra.
Anmälningskod
KKS01
Studietakt
100%
Poäng
7.5
Startperiod
VT 2024
Studieperiod
2024 vecka 3 - 7
Utbildningsnivå
Grundnivå
Undervisningsform
Campus
Typ
Fristående kurs
Behörighet
Grundkurs i militärhistoria, alternativt i historia, idé- och lärdomshistoria, eller ekonomisk historia eller motsvarande.
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Undervisningen bedrivs på svenska.
Kontakt
Har du frågor om kursen ta kontakt med Studievägledarna.
Du når oss på e-post: studievagledning@fhs.se
Upptäck Försvarshögskolan

Plugga för en säker framtid
Vi är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.