Sök
  • Start
  • Östersjön – strategi, operationer och taktik ur ett historiskt perspektiv

Östersjön – strategi, operationer och taktik ur ett historiskt perspektiv

Kursen ger dig grundläggande kunskaper om Östersjöområdets historiska och militära utveckling. Som utgångspunkt använder vi krigföringens nivåer – strategi, operationer och taktik.

Östersjöregionens karaktär och ekonomiska betydelse har genom historien lett till återkommande storpolitiska konflikter. I den här kursen får du lära dig om regionens militärhistoria med tyngdpunkt på utvecklingen under de senaste 200 åren.

Kursens upplägg

Kursen är upplagd efter tre teman: strategi, operation och taktik. Den strategiska delen av kursen tar upp krigföringen utifrån ett geostrategiskt perspektiv, där du studerar de geopolitiska sammanhangen från 1800-talet till idag.

Det operativa perspektivet fokuserar särskilt på Åland, Gotland, Finska viken och Estland. Du får analysera de specifika företeelser som präglar krigföring i Östersjöregionen – öarna, skärgårdsterrängen och de korta avstånden. Du får bland annat studera informationsoperationer.

Taktikdelen fokuserar på hur stridskrafter bör vara organiserade och utbildade för att uppträda i ett operationsområde som Östersjöregionen. Här får du bland annat gå igenom möjligheter och problem med amfibiekrigföring.

Kursen fokuserar på aktivt lärande där du själv bidrar till din egen kunskapsutveckling genom bland annat seminarier och rollspel. Du får också följa med på en kortare fältövning.

Utbildningsnivå

Grundnivå

Poäng

7,5

Startvecka

Vecka 19

Slutvecka

Vecka 24

Behörighet

Engelska B och Historia A, alternativt Engelska 6 och Historia 1b eller Historia 1a1+1a2.

Undervisningsform

Normal

Ort

Stockholm

Undervisningsspråk

Svenska

Kostnad

Kursen är avgiftsbelagd.

Studietakt

100%

Övrigt

Kursen riktar sig till anställda vid myndigheter, företag och organisationer. Antagning sker i en särskild process vid Försvarshögskolan

Ansvarig institution

Militärvetenskapliga institutionen

Typ

Uppdrag

Fredrik Eriksson

Studierektor, Docent, Universitetslektor

Fredrik.Eriksson@fhs.se +46 8-55342860
Dela:
Publicerad 2018-02-12 Uppdaterad 2020-04-17