• Start
  • Strategisk och operativ underrättelsetjänst

Strategisk och operativ underrättelsetjänst

Kursen ger dig en bättre förståelse för underrättelsetjänst på strategisk och operativ ledningsnivå, såväl nationellt som internationellt. Efter kursen ska du kunna tjänstgöra i kvalificerad underrättelsebefattning på operativ ledningsnivå. Du ska också få viss förståelse för hur underrättelsearbete kan bedrivas på strategisk ledningsnivå.

Under kursen lär du dig om det svenska underrättelsesystemet, dess utmaningar och dess bidrag till hur militär verksamhet planeras. Kursen genomförs i tre block och blandar teori med praktik.

I det första blocket får du en förståelse för det svenska underrättelsesystemet, hur det styrs och hur det bidrar till att ta fram kunskap och underbygga beslut och riktlinjer. Du går igenom de olika uppdrag, processer och metoder som praktiseras inom de verksamheter som bedriver underrättelsetjänst. Du får dessutom förståelse för hur de olika verksamheterna leds och samordnas.

I det andra blocket får du en förståelse för delar av de utmaningar som underrättelsetjänst innebär, på både operativ och strategisk nivå. Du fokuserar på underrättelseanalysen med dess utmaningar och möjligheter och vilka lagar som reglerar verksamheten. Du kommer också få diskutera likheter och olikheter jämfört med internationella underrättelsemiljöer.

I det tredje blocket lär du dig hur underrättelsetjänsten bidrar till hur militären planerar och fattar beslut. Du går igenom hur underrättelseproducenter och underrättelsekonsumenter förhåller sig till varandra. Du får diskutera både hur det ser ut i Sverige, och hur det ser ut i andra länder.

Utbildningsnivå

Grundnivå

Poäng

7,5

Startperiod

Ej beslutad

Startvecka

Vecka 01

Slutvecka

Vecka 52

Behörighet

Flerårig tjänstgöring inom underättelsefunktionen samt genomfört Försvarshögskolans Stabsutbildning, alternativt motsvarande kompetensnivå.

Undervisningsform

Normal

Ort

Stockholm

Undervisningsspråk

Svenska

Kostnad

Kursen är avgiftsbelagd.

Studietakt

100%

Ansvarig institution

Militärvetenskapliga institutionen

Typ

Uppdrag

Dela:
Publicerad 2018-02-12 Uppdaterad 2018-02-12