Sök

Sök
Aron Roosberg.

"Officersprogrammet öppnar dörrar"

Intervju med kadett på Officersprogrammet

Aron Roosberg är en av de kadetter som gått direkt från värnplikten till Officersprogrammet. Ändå rymmer hans väg gott om både avstickare och tillfällen för fördjupningar där han kunnat utnyttja utbildningstiden maximalt utifrån sina intressen och framtidsplaner.

Aron Roosberg kände inte till Försvarsmakten så väl innan han sökte till Officersprogrammet. Han utgick från det han lärt sig av frivilligorganisationen Försvarsutbildarna, som han gick med i när han var 16 år, och under sin värnplikt i armén.

– Men redan med det lilla jag visste, så var jag intresserad av ett yrke inom Försvarsmakten, förklarar han.

En mångfald av kunskaper och perspektiv

När han så började på utbildningen som är förlag till Karlbergs slott och Militärhögskolan Karlberg så vidgades bilden.

– Karlberg är en perfekt bild av vad Försvarsmakten är: en stor mångfald och en smältdegel av kunskaper och perspektiv. Jag kan inte tänka mig en annan arbetsgivare i Sverige som kan erbjuda ett arbetsliv med så stor geografisk och praktisk mångfald.

– Inom armén kan du göra allt från att hoppa fallskärm och arbetsdyka i floder till att åka skidor långt upp i norr eller sitta i stridsfordon i Skåne. I flottan är det likadant. Du kan vara röjdykare och detonera på flera meters djup, gå ännu djupare i ubåt eller befinna dig i en korvett på ytan. Inom flyget finns allt från stridsflyg över Gotland till att utbildas till transportpilot i USA eller arbeta som kock på ett flygbaskompani i Ronneby.

Kadetter i alla vapenslag utbildas tillsammans

– Det är svårt att förutspå sin karriär inom Försvarsmakten eftersom möjligheterna är så många.. Det dyker upp nya, spännande saker hela tiden – och du vet inte vad det kommer vara. Ditt nästa steg framåt kanske är uppenbart, och en följd av det föregående. Men det går inte att säga vad som händer två steg framåt.

– Jag tycker att det är bra att Sveriges kadetter utbildas tillsammans i alla vapenslag under de tre första terminerna. Tack vare det har jag lärt mig otroligt mycket om de andra försvarsgrenarna och idag siktar jag på att bli flygbasjägare.

Hur lätta eller svåra är själva studierna?

– Ur mitt perspektiv – som kommer mer eller mindre direkt från gymnasiet och tycker att det är kul att plugga – så har det inte varit särskilt svårt. Men det finns alltid stöd från skolan om man behöver det, och förstås från andra kadetter. Vi hjälps åt.

Möjligheter att förkovra sig i språk eller på något instrument

Enligt Aron blir utbildningen på Offficersprogrammet vad man gör den till och öppnar en massa dörrar.

– Under andra terminen blev vi erbjudna språkkurser i franska och ryska genom Försvarshögskolan.

– Apropå att det går att se ett steg framåt, men inte två, så ledde just kursen i franska till att jag fick upp ögonen för att åka på utlandsutbyte. Så nu har jag valt att skriva min kandidatuppsats på militärakademin St Cyr i Frankrike.

– Och så har jag lärt mig spela piano. Det finns ett antal instrument på Karlberg, som vi får använda.

Intresserad av försvarspolitik på strategisk nivå

– Förutom att skriva för en tankesmedja om Kina-Ryssland, så har jag lagt min lediga tid på att åka på försvars- och utrikespolitiska konferenser. Förutom Stockholm har jag åkt till Berlin, Strasbourg, München, Paris och Bryssel. Eftersom jag gör det privat så drar jag på mig civil kostym. Som kadett från Karlberg är jag alltid välkommen, och jag känner att mitt intresse besvaras.

Hur passar de här resorna in i dina framtidsplaner?

– Jag ska bli taktisk officer, och ha fokus på det taktiska, men jag tror att det finns stora vinster i att ha inblick i operativ och strategisk nivå för att få förståelse och överblick. Om man redan som ung kadett visar intresse för att skaffa sig en förståelse för försvars- och utrikespolitik, så finns det alla möjligheter att förankra sig ännu mer i de frågorna framåt, tänker jag. Så jag formar min framtid utifrån mina styrkor och intressen. Och mina lärare har verkligen uppmuntrat mig.

Stort studentinflytande vid OP

– Våra initiativ uppmuntras och stöds av skolan. En kompis startade upp en fäktningsklubb, och en annan drog ihop ett gäng som åkte och red på en hästgård. Och vi kadetter arrangerar egna föreläsningar i storforum, där vi bjuder in intressanta personer. Efter invasionen av Ukraina har vi till exempel haft föreläsningar om rysk strategi och historia, och på Försvarshögskolan arrangeras hela tiden intressanta föreläsningar om närliggande ämnen.

Bygger framtida yrkesnätverk

– Samtidigt som vi pluggar, festar och lever tillsammans, så bygger vi ett jättestort och fint nätverk för vårt framtida yrkesliv. Du träffar folk som kommer från hela Sverige – och som ska ut och jobba inom flygvapnet, armén eller marinen i hela Sverige. Så efter att du pluggat på Officersprogrammet så kommer du känna någon på varenda regemente och flottilj. Här bildas en rikstäckande sammanhållning.

– Det är dina framtida kollegor du lever tillsammans med när du pluggar till tentor, övar i fält eller festar med! Eller förresten, inte kollegor. Det är vänner du skaffar på Karlberg.

Officersprogrammet är en ledarskapsutbildning

– Det är fantastiskt att få lära sig så enormt viktiga färdigheter som att utbilda och att leda. Samtidigt som det finns så mycket du kan göra vid sidan av det akademiska. Och du träffar hela Sverige på Karlberg och får nya vänner från varenda by.

– Genom mina sidoaktiviteter har jag också kunnat gå i min egen riktning. Mina kompisar i Lund och Uppsala läser program där du tar ett steg i taget längs en rak väg. Och det är alldeles utmärkt. Men Officersprogrammet låter dig verkligen hitta en egen väg, om det är så att du vill det.

Får verktyg för att utvecklas

– Jag upplever att Officersprogrammet har gett mig verktygen och tillåtit mig att utvecklas något enormt, erbjudit motgångar och situationer där jag utmanat mig och utmaningar där jag lyckats.

– Det krävs en ödmjukhet att ta emot lärdomarna du får, och ibland har jag presterat mycket sämre än jag hoppats, men det är hur man hanterar det som är grejen. Den insikten skickar jag gärna vidare till blivande kadetter. Att som ledare måste man vara ödmjuk mot uppgiften, mot kollegor, mot underställda – och även mot sig själv. Det börjar gälla direkt.

Vad vill du säga till den som överväger Officersprogrammet?

– Att många enorma fördelar med Officersprogrammet inte blir uppenbara förrän en bit in i studierna. Så ge det ett försök. Det går att läsa sig till ganska mycket, men satsa och upplev själv!

Introvecka på F17 direkt efter examen

– Det första som händer efter examen är att jag har introvecka med mina nya kollegor på F17 i Ronneby och att jag flyttar in med min blivande sambo. Efter det tillbringar jag troligen hösten och början av vintern 2025 på bemanningsuppdrag i Halmstad, där jag kommer vara plutonchef för specialistofficerskadetter.

Och om du blickar längre fram då? Vad drömmer du om?

– Vilka möjligheter som dyker upp handlar om en blandning av tur och tajming. Men om man jobbar hårt kan man bli vad som helst inom Försvarsmakten. Det är min uppriktiga känsla. Och det gör allt realistiskt. Så jag drömmer om allt från befattningar som ÖB och försvarsattaché till att arbeta inom en internationell Nato-kontext och att bli flygbasjägare…

Snabba frågor till Aron Roosberg

Ålder: Född 2001

Uppvuxen i: Lomma i Skåne

Gymnasieprogram: Historiespetsprogrammet på Katedralskolan i Lund

Poddtips: ”Krigshistoriepodden” och ”USA-podden” för nöje. För mina medstudenter/kadetter: ”Inside the Admissions Office” av InGenius Prep och ”#NATOjobs” producerad av deras Podcast-team.

Film- och serietips: Oppenheimer och House of Cards

Favoritresmål: Alsace-regionen i östra Frankrike

Förebild: Deniz Arda och Dag Hammarskjöld

Motto: I’m one with the force and the force is with me.

På fritiden: Umgås med flickvännen och familjen, spelar dataspel med brorsan.

Favoritmusik: Allt möjligt!

Senast nöjeslästa bok: ”Black Hearts” av Jim Frederick

Boktips: ”Atomic Habits” av James Clear och ”1984” av George Orwell

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-02
Senast uppdaterad:
2024-05-02
Dela: