Nyhetsarkiv

Här hittar du nyhetsarkivet för alla nyheter som är eller har publicerats på startsidan.

 • Plugga hos oss i höst? Välkommen till Öppet hus 6 april!

  Anmälan till höstens program och kurser på Försvarshögskolan är öppen. Vill du veta mer om utbildningarna? Kom på Öppet hus 6 april kl. 15-18!

  20 mars 2017

 • Kursdeltagare övar kris i Frankrike

  Svenska kursdeltagare på Högre kurs i samhällets krisberedskap och totalförsvar övar just nu krishantering på franska Försvarshögskolan École Militaire.

  17 mars 2017

 • Så kan finansiering av terrorresor förhindras

  Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, CATS, vid Försvarshögskolan publicerar idag rapporten "Finansiella aktiviteter kopplade till personer från Sverige och Danmark som anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak mellan 2013 – 2016". Studien har genomförts på uppdrag av Finansinspektionen och syftet är att belysa vilka finansiella spår resande lämnar och utifrån den kunskapen bedöma förutsättningar för att identifiera sådan verksamhet i framtiden.

  9 mars 2017

 • Frivilliga stöttade samhället under flyktingsituationen

  Flyktingsituationen 2015 innebar svåra påfrestningar för det svenska samhället. En ny rapport visar att frivilliga underlättade krishanteringen. Men för att frivilligorganisationer på ett effektivt sätt ska kunna möta samhällets behov vid kriser behövs rutiner och samordning.

  27 februari 2017

 • Ny bok om det politiska läget och Hamas styre på Gazaremsan

  Försvarshögskolans forskare Björn Brenner har tillbringat långa perioder i ett flyktingläger på Gazaremsan och studerat vad Hamas styre inneburit för de boende där. I en ny bok berättar han om det politiska läget i Gaza och hur islamistgruppen kommit att styra över det hårt prövade området.

  14 februari 2017

 • Vilka förutsättningar finns för krisberedskap och totalförsvar?

  Crismart på Försvarshögskolan tar i en ny rapport upp utvecklingen av totalförsvaret och framväxten av området samhällsskydd och beredskap. Rapporten ska ge en övergripande bild av hur det idag fungerar på lokal, regional och nationell nivå samt fungera som stöd för högskolestudenter och handläggare på myndigheter.

  31 januari 2017

 • Så kan man använda militära strategier mot cancer

  Kan militära strategier användas som inspiration för cancerforskning? Ja, det föreslår i alla fall David Gisselsson Nord, patolog och cancerforskare i Lund tillsammans med Robert Egnell, professor och strateg vid Försvarshögskolan, Stockholm i en nyligen publicerad artikel i tidskriften Trends in Cancer.

  31 januari 2017

 • Försvarshögskolans studenter vidare i tävling om cyberförsvar

  Igår arrangerades Cyber Challenge 2017 på Försvarshögskolan, en tävling där studenter från hela landet bildar lag och övar på cybersäkerhet. Försvarshögskolans lag är ett av tre som gått vidare till finalen i Genève i vår.

  27 januari 2017

 • Debatt: Trumps ambassadflytt stänger dörren till palestinsk stat

  Försvarshögskolans forskare Björn Brenner skriver i Svenska Dagbladet om den nya Trump-administrationen och dess kontroversiella planer på att förändra Jerusalems politiska och juridiska status.

  20 januari 2017

 • Ny avhandling om svenska sjöofficerare på 1500-talet

  Vem blev officer när den svenska flottan expanderade kraftigt på 1500-talet och vilka egenskaper var viktiga för att bli ett bra befäl? En ny avhandling i historia studerar den svenska flottans befäl under 100 år.

  19 januari 2017

Gå till sida: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 999.