Sök

Sök
Tova Magnusson på stranden i Estland.

Tova skrev uppsatsen utomlands

Utbytesmöjligheter på Officersprogrammet

Kan AI bidra till att vi strider mer schysst, eller kan det tvärtom bidra till sämre beslut och fler brott mot etiska lagar? Det är ämnet för Tova Magnussons självständiga arbete, som hon skriver vid Estlands militärakademi när vi pratar med henne.

Tova Magnusson har alltid vart intresserad av att åka utomlands under studietiden. Så när det närmade sig uppsatsterminen och möjligheter att göra den utomlands så kändes det självklart för henne att söka.

– För att knyta kontakter, träffa folk och se mig om i världen. Estlands fanns egentligen inte med på listan över lärosäten som Officersprogrammet har samarbeten med, men så fick jag frågan om jag ville ha den här platsen. Estland kändes som ett bra land att åka till, eftersom det är ett land som vi kommer samarbeta mycket med i framtiden.

Skriver på Militärakademin för kadetter - Estonian Military Academy

Tova fick möjlighet att skriva sin uppsats och bo på Estonian Military Academy, EMA. Den ligger i Estlands näst största stad Tartu som ligger i östra delen av Estland, med 5 mil fågelvägen till ryska gränsen.

– Jag bor här på området, och här finns militärakademin för kadetter och Baltic Defence College, som är det högre officersprogrammet.

Vad gör du om dagarna?

– Jag har fokus på att skriva min uppsats, så jag läser och skriver mest. Jag har besökt Tallinn, och när det var kadetter från USA här, så passade vi på att åka runt och titta på staden och nationalmuseet, vi sköt på skjutbanan och hade en bal och lite olika evenemang. Vi åkte även till Tapa och Võru där Estlands första och andra brigad ligger.

Uppsats om AI:s roll i militära beslutsstödssystem

Hon skriver inte om något som har med Estland att göra, utan om AI och dess användning i militära beslutstödssystem.

– Rent konkret kan det se ut så att chefen för en operation har en dator i rummet som tar emot information som samlas in av dem som är ute i fält. Utifrån denna data ger AI förslag på möjliga scenarion och handlingsalternativ. AI hjälper oss kort sagt att analysera en väldigt stor mängd data från stridsfältet och ger oss underlag för att fatta ett så bra beslut som möjligt.

Tova Magnusson tar avstamp i artiklar från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Natos egen organisation för forskning, STO, som beskriver möjligheter och begräsningar för AI att fatta beslut.

– Jag tittar på det här användandet av AI ur ett etiskt perspektiv – utifrån ”Just war”-teorin, alltså den teori som handlar om krig som moraliskt försvarbart. Kan AI bidra till att vi strider mer schysst, eller kan det tvärtom bidra till sämre beslut och fler brott mot krigets lagar?

Hur fungerar handledningen för dig som är utomlands?

– Vi har en seminariegrupp med tio personer som är utomlands för att skriva våra självständiga arbeten. Vi har seminariemöten över zoom, och sen har vi individuell handledning dagen efter seminariet.

Den svenska och den estniska militära kulturen är både lika och olika

Estland har i stort inspirerats av Sverige och Norden i sin armé och hur de gör saker, emligt Tova.

– Många delar känns väldigt lika Sverige, men det är förstås samtidigt helt annorlunda. Fram till 1991 var Estland en del av Sovjetunionen, så den stora delen av alla vuxna har levt under sovjetiskt styre. Man har helt enkelt en mycket medveten relation till Ryssland och hotet är mer påtagligt i samtalen. De estländska kadetter jag pratar med säger inte ”om” kriget kommer, utan ”när”, och pratar om hur man ser till att vara så stark att Ryssland inte kan påverka landet.

– Jag tycker också att deras försvarsdebatt skiljer sig från den svenska. Här klagar den politiska oppositionen på att regeringen lägger för lite pengar på försvaret. Självständigheten och förmågan till försvar är en central del av den estniska kulturen, av förklarliga skäl.

Intressant utbyte av perspektiv

– Jag upplever inte estländare som särskilt lättkränkta, utan man kan fråga dem nästan vad som helst – även frågor som kanske är lite obekväma. Och det är förstås jätteintressant att ta del av deras perspektiv.

– Och så är det lyxigt att ha så här mycket tid att lägga på min uppsats, och även att verkligen kunna lägga tid på att stötta och hjälpa mina kamrater i seminariegruppen och läsa varandras uppsatser.

Vad ser du mest fram emot just nu?

Att börja jobba på andra sidan min examen i sommar. Jag vill komma ut i verksamheten och träffa mina nya kollegor på Älvsborgs amfibieregemente Amf 4. Jag gillar den militära gemenskapen, och saknar den verkligen.

Snabba frågor till Tova Magnusson

Född: 1999

Uppvuxen i: Kungsbacka

Gymnasieprogram: Naturprogrammet (NIU-alpint)

Poddtips: ”Ursäkta!” (det är skönt att inte alltid tänka på krig och elände)

Favoritresmål: Fjällen eller Mallis

Förebild: Anja Pärson

Levnadsregel: Ha civilkurage

På fritiden: Skidåkning och gött häng

Favoritmusik: Allt med Miriam Bryant, Veronica Maggio och Håkan Hellström

Senast nöjeslästa bok: ”I de lugnaste vatten” av Viveca Sten

Boktips: ”Bögen är lös” av Edvin Törnblom

Observera stavningen på staden, med tilde-tecken över o: Võru

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-30
Senast uppdaterad:
2024-04-30
Dela: