Sök

Sök
Aron Rosberg på militärakademin St Cyr i Frankrike.

Utbyte på fransk militärakademi

En termin utomlands på Officersprogrammet

Aron Roosberg valde att åka utomlands för att skriva sitt självständiga arbete på Officersprogrammet. Närmare bestämt till den franska militärakademin St Cyr. Vi pratade med Aron när han var halvvägs igenom sin termin utomlands.

Att Försvarshögskolan erbjuder Erasmus-utbyten och har ett antal europeiska militära partnerlärosäten för officersstudenter känner inte alla till när de börjar på Officersprogrammet. Eller möjligheten att skriva sin uppsats utomlands. Det innebär konkret att du, 2,5 år in i studierna, kan få spendera två månader i ett annat land för att arbeta med ditt självständiga arbete.

– I mitt fall har jag en handledare i Sverige och en i Frankrike som är mitt utbytesland. Sedan sker opponeringen hemma i Sverige, förklarar Aron Roosberg.

Försvarspolitik och strategisk autonomi

Aron Roosberg skriver om europeisk strategisk autonomi.

– Mitt intresse ligger på den militärstrategiska nivån, och det ämnet känns väldigt relevant nu när Sverige satt försvarspolitik på agendan. Vi har gått med i Nato, diskuterar olika militärstrategiska samarbeten och befinner oss i en tid med osäkra eventuella konsekvenser av USA-valet i november. Då är det bra att ha en Plan B, och EU är näst bästa alternativet.

Hans uppsats handlar i stort om plan B:

– Jag reder ut det alternativet i en diskursanalys över hur Sverige och Frankrike hanterat autonomi och suveränitet historiskt skett, jämför dem och gör en kvalificerad gissning av vad Sveriges hållning är och vad som kulle kunna påverka Sveriges ståndpunkt i framtiden.

Aron Roosberg.

Att skriva i Frankrike är praktiskt nära bra intervjupersoner

– Jag söker intervjupersoner – och befinner mig praktiskt nog nära Paris. Jag ska intervjua Sveriges försvarsattaché i Paris, Frankrikes försvarsattaché i Sverige och många andra seniora personer som jag kan nå genom skolan. Ikväll ska jag intervjua en pensionerad general som haft många toppositioner inom EU och Nato. Min franska handledare sätter mig i kontakt med de här personerna.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har lärt känna en massa trevliga människor! När jag lämnar Frankrike efter två månader så kommer jag ha varit i Paris tre gånger och varit på två roadtrips med kompisar jag lärt känna här. Nu snart ska vi åka runt hela Bretagne – med start vid Saint-Malo och Mont Saint-Michel vidare till Brest och ner till Nantes.

Många nationaliteter på militärakademin St Cyr

– Här finns kadetter från hela världen. Spontant kan jag nämna amerikaner, norrmän, tjecker, estländare, litauer, rumäner, polacker, belgare, luxemburgare, turkar, tunisier och marockaner. Här finns även kadetter från Kamerun, Madagaskar och franska Guyana, så det är enormt internationellt. Alla kommer de och gästar skolan precis som jag gör.

– Vi träffas i matsalen tre gånger om dagen och anordnar kvällar där alla tar med sig något ätbart eller drickbart från sina hemländer. Skolan fungerar också som forskningsinstitut för civila studenter från universiteten runt omkring, så jag har förstås fått en massa franska vänner också.

"Utbytet blir vad man gör det till"

Och nu i helgen ska dina franska vänner ta med dig på ett frackäventyr… Berätta!

–Ja, vi ska på en gala arrangerad av det prestigefulla lärosätet Sciences Po i Paris, eller rättare sagt en stor fest för deras master- och bachelor-studenter. Det här eventet trillade ner i knät på mig från ingenstans – eller snarare från mina nya vänner. Det anade man inte för några månader sedan, att man ska stå i frack mitt i Paris med ett glas champagne i handen...

Dina helger verkar inte gå ut på att slappa!

– Haha, nej, jag tänker att utbytet blir vad man gör det till, till hundra procent. Det finns en oändlig potential och jag vill maximera det här. Så nej, jag är inte mycket för att ligga och chilla på helgerna.

Nato innebär fler internationella utbyten

Varför ville du åka utomlands?

– För att Sverige gått med i den största försvarsalliansen i mänsklighetens historia, och våra internationella utbyten kommer fortsätta att växa. Officersyrket kommer ha allt fler internationella inslag, och det är inte fel att skaffa sig erfarenhet redan som kadett.

– Jag tycker att just Frankrike är spännande. Det är en av världens största konventionella makter, en kärnvapenmakt, en permanent medlem i FNs säkerhetsråd och ett av få länder i hela världen som har ett hangarfartyg, som dessutom är ett av världens få kärnkraftsdriva sådana.

Enkelt att integreras i St Cyrs verksamhet

Skolan är väldigt mån om att du ska ha en bra upplevelse, förklarar Aron. Så hans mål är att bli klar tidigare med uppsatsen.

– För om man har tid över så är det bara att fråga om man kan delta i olika föreläsningar och aktiviteter. Nu på torsdag har jag bett att få vara med när en historielärare håller en föreläsning om Bretagnes historia. Man kan be att få delta i allt från traditioner till seminarier och krigsspel, där du får vara ett internationellt inslag.

Har du något praktiskt tips till den som ska till St Cyr?

– Man befinner sig mitt på franska landsbygden, och själva skolområdet är så stort att man behöver bil eller cykel för att vardagen ska fungera. Från mitt rum är det 2,5 km till områdets huvudingång och närmaste matbutik är i en by 7,5 km bort. Men tack vare mina nya franska kompisar har det löst sig med skjuts och lån av cykel och bil. De är helt underbara människor. Så lär känna dem runtomkring dig – och få vänner för livet!

Snabba frågor till Aron Roosberg

Ålder: Född 2001

Uppvuxen i: Lomma i Skåne

Gymnasieprogram: Historiespetsprogrammet på Katedralskolan i Lund

Poddtips: ”Krigshistoriepodden” och ”USA-podden” för nöje. För mina medstudenter/kadetter: ”Inside the Admissions Office” av InGenius Prep och ”#NATOjobs” producerad av deras Podcast-team.

Film- och serietips: Oppenheimer och House of Cards

Favoritresmål: Alsace-regionen i östra Frankrike

Förebild: Deniz Arda och Dag Hammarskjöld

Motto: I’m one with the force and the force is with me.

På fritiden: Umgås med flickvännen och familjen, spelar dataspel med brorsan.

Favoritmusik: Allt möjligt!

Senast nöjeslästa bok: ”Black Hearts” av Jim Frederick

Boktips: ”Atomic Habits” av James Clear och ”1984” av George Orwell

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-02
Senast uppdaterad:
2024-05-02
Dela: