Sök

Sök
Porträtt på Aria Nak

Aria om studierna i krigsvetenskap

Han har studerat statsvetenskap och internationella relationer, gjort utlandspraktik och är aktiv i flera föreningar. Det går inte att ta miste på Aria Naks engagemang för det internationella. Just nu läser han krigsvetenskap på Försvarshögskolans masterprogram Politik och krig.

Föreningsmänniska med intresse för internationella frågor

Aria Naks föräldrar kommer från Iran och Turkiet, två länder som ligger långt bort rent geografiskt och kulturellt men som syns i media hela tiden. Hans bakgrund bidrog tidigt till intresset för internationella frågor och Aria har varit verksam i Utrikespolitiska föreningen och sitter sedan tre år tillbaka i styrelsen för Folk och försvar.

Säkerhetspolitiken ledde till Försvarshögskolan

– Mitt intresse för säkerhetspolitik fick mig att söka magisterprogrammet på Försvarshögskolan. Om jag hamnat rätt? Spontant ja! Absolut. Jag har fått många nya perspektiv på utrikespolitik som jag jättegärna vill arbeta med. Jag har fått en mycket större förståelse för hur verkligheten ser ut tack vare studierna.

Vad läser du om just nu?

– Just nu läser vi krigsvetenskap och en kurs i militär maktutövning. Jag har fått en mycket bättre förståelse för begreppet våld och organiserat våld ur ett statligt perspektiv. Vi får också lära oss mycket om hur beredskap för krig och konflikt egentligen fungerar, och vilka aktörer och roller som finns i det.

Ytterst handlar det om vad det är som ska försvaras – vad vi egentligen investerar i när vi satsar på försvaret. Vilka skäl ligger till grund för detta? Demokrati och svenska värderingar? Nationell identitet?

Jag har lärt mig att se fler aspekter inom försvarspolitik och fått äran att arbeta med både militära och civila, svenska och internationella studenter.

Hur är det att plugga på Försvarshögskolan?

– Försvarshögskolan är en väldigt intressant plats, och den stora fördelen här är att man kommer nära varandra. Det gäller studenter, lärare och personal i övrigt.

Det kanske kan verka rätt stängt, men när man väl är här är det väldigt öppet. Man kan känna av hur verkligheten är en ständig gäst i huset. Det upplever jag som en stor skillnad mot andra universitet. Jag tror att vi har en helt annan profil eftersom våra utbildningar är lite kortare. Folk kommer och går, fast på ett bra sätt! Det blir en större öppenhet och mångfald i det som händer här. Vi finns med i samhället på ett spännande sätt. Det är verkligen en utbildning i verklighet!

Vill du läsa mer om krigsvetenskap och våra utbildningar i ämnet?

Sidinformation

Publicerad:
2018-01-24
Senast uppdaterad:
2019-02-22
Dela: