
Plugga för en säker framtid
Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.
Program på grundnivå
Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Om du läser ett program är du oftast garanterad en plats under hela utbildningen. Du läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden.

Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet – kandidatprogram
Kandidatprogram i statsvetenskap med fokus på krishantering och säkerhetspolitik.

Militärhistoria – kandidatprogram
För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Officersprogrammet
Vill du bli ledare i Försvarsmakten? Då är Officersprogrammet utbildningen för dig. Anmälan är öppen december-januari.
Program på avancerad nivå
En utbildning på avancerad nivå kan du söka om du har en kandidatexamen sedan tidigare. Information om specifika behörighetskrav hittar du på sidan för respektive program.

Politik, säkerhet och krig – masterprogram
Masterprogrammet i politik, säkerhet och krig är en tvåårig utbildning som ger dig en avancerad förståelse för frågor som rör säkerhetspolitik, krishantering, krig och krigföring. Programmet...

Utveckling av system för försvar och säkerhet — masterprogram
Det här är ett tvärvetenskapligt, internationellt masterprogram i skärningen mellan samhällsvetenskap och ingenjörsvetenskap.

Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet – masterprogram
Det här programmet ger dig en bred teoretisk men också praktisk kunskap om hur organisationer och insatser leds vid omfattande kriser.

Krig, kultur och samhälle - masterprogram
Masterprogrammet i militärhistoria handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och ett historiskt helhetsperspektiv. Utbildningen är forskningsförberedande...

Internationell operativ juridik – magisterprogram
Det här programmet passar för dig som vill fördjupa dig i den särskilda internationella, och i viss mån nationella, rätt som reglerar väpnade styrkors och andra aktörers handlingar i väpnad...
Fristående kurser

Att läsa en fristående kurs kan vara bra för dig som är ny och inte helt bestämt dig för vad du vill plugga. Att läsa flera fristående kurser kan också vara ett sätt att skräddarsy din egen examen. Vi erbjuder fristående kurser inom flera ämnesområden.
Anmälan och antagning

Hur anmäler jag mig?
Här hittar du information om hur du anmäler dig till utbildning på Försvarshögskolan.

Är jag behörig?
Behörighetskraven ser till att du som börjar en utbildning har rätt förkunskaper.

Vad händer efter anmälan?
När anmälningsperioden stänger börjar antagningsprocessen. Under tiden fram till kursstart händer flera saker
Upptäck Försvarshögskolan
För en säker framtid
Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.
Möt våra studenter

Säkerhetspolitik är ständigt aktuellt
Sveriges försvar är inte bara en angelägenhet för Försvarsmakten. Alla har ett ansvar, tycker studenten Hedvig Kaskal. Efter tre år på Försvarshögskolan väntar jobb inom krishantering och sä...

Studera på högskola är lättare än gymnasiet
Känns det som ett stort steg att gå från gymnasiet till högskola? Lugn, det ordnar sig! Enligt Peeter Boldt-Christmas, som läser tredje året på Försvarshögskolan, är det till och med lättare...

Vi tar hand om dig när du börjar på Försvarshögskolan
Det börjar direkt när du kliver innanför tröskeln. Dina två första veckor är ett pärlband av roliga aktiviteter och teambuilding. Inom några dagar är du inne i ”familjen”, har fått nya vänne...
Vad är det bästa med Försvarshögskolan?

Jag övervägde Uppsala, Linköping och Stockholm. Men Försvarshögskolan hade nischen mot krishantering och säkerhet, och den lockade mig väldigt.
— Rasmus, statsvetenskap Läs
intervjun med Rasmus

Fokus är ju inte på årtal och gamla kungar i en sadel. De kurser som fångat mig mest handlar om underrättelsemetoder och säkerhetspolitiska strategier.
— Stina, militärhistoria
Läs intervjun med Stina

Är du intresserad av samhällsutmaningar och nyfiken på mänsklig psykologi och hur vi agerar i kriser – då är det här helt rätt program.
— Siri, ledarskap och ledning Läs intervjun
med Siri

Min drömkarriär är inom en akademisk bana, och då behöver jag mastern. Att mastern kom till är lite som att himlen öppnat sig. Jag känner att jag haft extremt flyt.
— Henrik,
masterprogrammet Krig, kultur och samhälle
Läs intervjun med Henrik
Kontakta oss
Vi finns här för dig och svarar gärna på dina frågor. Tryck på frågor och svar-symbolen nere till höger för att läsa svar på vanliga frågor eller för att kontakta oss.