Sök

Sök
Krigspel på laptops.

Plugga för en säker framtid

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv
på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter, oavsett om du har gjort värnplikt eller ej.

Program på grundnivå

Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Om du läser ett program är du oftast garanterad en plats under hela utbildningen. Du läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden. Du behöver ha gjort värnplikt för att kunna söka in till Officersprogrammet men inte till våra övriga program.

Internationella flaggor på flaggstänger.

Statsvetenskap

Kandidatprogrammet i statsvetenskap hos oss erbjuder en unik inriktning mot krishantering och säkerhet och fördjupar din förståelse för krig, kris och konflikt samt demokrati och rättvisa.

Krig, kultur och samhälle

Kandidatprogrammet i militärhistoria ger dig en förståelse för varför världen ser ut som den gör. Bakgrunden till konflikter och skeenden i dagens samhälle finns i militärhistorien.

Officersprogrammet

Vill du bli ledare i Försvarsmakten? Då är Officersprogrammet utbildningen för dig. Anmälan är öppen december-januari.

Program på avancerad nivå

En utbildning på avancerad nivå kan du söka om du har en kandidatexamen sedan tidigare. Information om specifika behörighetskrav hittar du på sidan för respektive program.

Dennis Gyllensporre samtalar med personer i Mali.

Krig, kultur och samhälle – master

Masterprogrammet i militärhistoria handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och ett historiskt helhetsperspektiv. Utbildningen är forskningsförberedande.

Ledarskap och ledning

Det här programmet ger dig en bred teoretisk men också praktisk kunskap om hur organisationer och insatser leds vid omfattande kriser.

Internationella program på avancerad nivå – anmälningsperiod oktober-januari

Kapitolium.

Politik, säkerhet och kris – 120 hp

Politik, säkerhet och kris är ett statsvetenskapligt masterprogram som ger dig en skräddarsydd statsvetenskaplig kompetens inom frågor som rör säkerhetspolitik, kris och krishantering.

Schackpjäser på schackspel.

Krig och försvar – 120 hp

Det här masterprogrammet är en, för Sverige, unik tvåårig utbildning i krigsvetenskap som ger dig en avancerad, bred och djup förståelse för frågor som rör krig, säkerhet och försvar.

Drönare i luften.

Innovation, försvar och säkerhet – 120 hp

Masterprogrammet Innovation, försvar och säkerhet ger dig en förståelse för system med förmåga att bidra till – eller påverka – ett samhälles försvar och säkerhet.

FN:s logotyp.

Internationell operativ juridik – 60 hp

Magisterprogram för dig som vill fördjupa dig i den särskilda internationella rätt som reglerar väpnade styrkors och andra aktörers handlingar i väpnad konflikt och kriser.

Fristående kurser

Att läsa en fristående kurs kan vara bra för dig som är ny och inte helt bestämt dig för vad du vill plugga. Att läsa flera fristående kurser kan också vara ett sätt att skräddarsy din egen examen. Vi erbjuder fristående kurser inom flera ämnesområden.

Anmälan och antagning

Hur anmäler jag mig?

Här hittar du information om hur du anmäler dig till utbildning på Försvarshögskolan. Behörighetskraven ser till att du som börjar en utbildning har rätt förkunskaper.

Frågor om studier

Här hittar du kontaktuppgifter till bland annat studievägledare och antagningsenhet, för att få mer information gällande studier vid Försvarshögskolan.

Vad händer efter anmälan?

När anmälningsperioden stänger börjar antagningsprocessen. Under tiden fram till kursstart händer flera saker. Antagningsprocessen består av flera moment. Läs din mejl regelbundet för att in...

Plugga för en säker framtid

Gemensamt för alla våra studenter, oavsett bakgrund och tidigare studier, är intresset för försvar, krishantering och säkerhet. Vi är ett av få lärosäten i världen där civila och militära studenter möts och där dina lärares erfarenheter och kunskaper kommer både från den militära och akademiska sektorn.

På våra program förbereds du för ditt kommande arbetsliv. Studietiden kommer inte enbart innehålla teoretiska studier. Du kommer få omsätta det du lärt dig i exempelvis scenariobaserade rollspel, i praktiska övningar och under praktik på myndigheter, privata företag eller NGO:s (icke-statliga organisationer).

På våra program finns utrymme för valbara kurser. Det ger dig möjligheten att fördjupa dig i områden du är extra intresserad av. Kanske hybridkrigföring, underrättelseanalys eller cyberhot?

På våra program kan du välja att studera en termin vid ett annat lärosäte någonstans i världen via Försvarshögskolans Erasmusutbyte. Vi har avtal med bland andra Sciences Po Paris, University of Bologna och St Andrews.

Rådgivare, analytiker, expert, forskare. Titlarna är många och arbetsmarknaden finns både nationell och internationell. Oavsett vilket program du väljer kommer du att få expertkunskaper inom ämnet du studerat. Kanske vill du använda dem inom den politiska och diplomatiska sfären, kanske inom krisberedskaps- och säkerhetssektorn eller i försvarssektorn?

Möt våra studenter

Säkerhetspolitik är ständigt aktuellt

Sveriges försvar är inte bara en angelägenhet för Försvarsmakten. Alla har ett ansvar, tycker studenten Hedvig Kaskal. Efter tre års studier väntar jobb inom krishantering och säkerhet.

Studera på högskola är lättare än gymnasiet

Känns det som ett stort steg att gå från gymnasiet till högskola? Lugn, det ordnar sig! Enligt Peeter Boldt-Christmas är det till och med lättare. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Vi tar hand om dig när du börjar på Försvarshögskolan

Dina två första veckor hos oss är ett pärlband av roliga aktiviteter och teambuilding. Inom några dagar är du inne i ”familjen”, har fått nya vänner och känner dig hemma.

Vad är det bästa med Försvarshögskolan?

Jag övervägde Uppsala, Linköping och Stockholm. Men Försvarshögskolan hade nischen mot krishantering och säkerhet, och den lockade mig väldigt.

Rasmus, statsvetenskap Läs 
intervjun med Rasmus

Fokus är ju inte på årtal och gamla kungar i en sadel. De kurser som fångat mig mest handlar om underrättelsemetoder och säkerhetspolitiska strategier.

Stina, militärhistoria 
Läs intervjun med Stina

Är du intresserad av samhällsutmaningar och nyfiken på mänsklig psykologi och hur vi agerar i kriser – då är det här helt rätt program.

Siri, ledarskap och ledning Läs intervjun 
med Siri

Utbildningen har gett mig en stor kunskapsbas om andra länder. Jag jobbar med ingenjörer och jurister, samtidigt behövs en roll som min för att sköta kontakterna utåt.

Markus, kandidat- och masterprogrammet Krig, kultur och samhälle
Läs intervjun med Markus

Kontakta oss

Vi finns här för dig och svarar gärna på dina frågor. Tryck på frågor och svar-symbolen nere till höger för att läsa svar på vanliga frågor eller för att kontakta oss.

Upptäck vårt campus