Sök

Plugga för en säker framtid

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Program på grundnivå

Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Om du läser ett program är du oftast garanterad en plats under hela utbildningen. Du läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden.

Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet - kandidatprogram (180 hp)

Vår kandidatprogram i statsvetenskap fokuserar på krishantering och säkerhetspolitik. Utbildningen ger dig förståelse för de förhållanden som ligger bakom politiska händelser och staters agerande i säkerhetspolitiska frågor.

Officersprogrammet (180 hp)

Som officersstudent blandar du teori och akademiska studier med praktik och verksamhet inom Försvarsmakten. Ämnen du läser är till exempel ledarskap, krigsvetenskap, militärteknik och fysiskt stridsvärde. Stort fokus läggs på att du ska utvecklas som individ och förbereda dig inför din roll som chef och officer i Försvarsmakten.

Militärhistoria - kandidatprogram (180 hp)

För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt
perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Program på avancerad nivå

En utbildning på avancerad nivå kan du söka om du har en kandidatexamen sedan tidigare. Information om specifika behörighetskrav hittar du på sidan för respektive program.

Politik och krig - masterprogram (120 hp)

Masterprogrammet i politik och krig ger dig en avancerad förståelse för politik, säkerhet och krig. Programmet ger dig unika verktyg att självständigt och kritiskt analysera komplexa processer och beslutsfattande inom krigsvetenskap och statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet.

Utveckling av system för försvar och säkerhet - masterprogram (120 hp)

Utveckling av system för försvar och säkerhet är ett tvärvetenskapligt, internationellt masterprogram i skärningen mellan samhällsvetenskap och ingenjörsvetenskap. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med myndigheter och företag i försvars- och säkerhetssektorn och ger dig kunskaper om hur tekniska system integreras med människor och organisation för att möta en komplex hotmiljö.

Fristående kurser

Du kan själv kombinera fristående kurser till en utbildning som leder fram till en examen. Att läsa kurser kan vara bra för dig som är ny och inte helt bestämt dig för vad du vill plugga. Då kan fristående kurser vara ett bra sätt att testa på hur det är att studera på högskolan.

Utbildningar

Nivå
HP
Typ
Takt
Start
Anmälan
Visa fler

Varför välja Försvarshögskolan?

Ett litet familjärt lärosäte

Försvarshögskolan är en relativt liten högskola. Här går ungefär 800 studenter. Det innebär att du som student inte försvinner i mängden utan får en nära relation till lärare och kurskamrater genom grupparbeten och diskussionsgrupper.

Praktisk träning och teori

Våra utbildningar kombinerar teoretiskt lärande i form av föreläsningar och seminarier med praktiska moment. Du får använda dina kunskaper i realistiska rollspel och andra
verklighetsnära övningar.

Arbetsmarknadsnära utbildningar

Hos oss förbereder du dig för arbetslivet. Under studietiden möter du ofta föreläsare från näringsliv och myndigheter. En examen från Försvarshögskolan öppnar många dörrar till intressanta karriärer inom försvar, krishantering och säkerhet.

Mötet mellan civilt och militärt

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige med akademiska utbildningar inom både det civila och det militära området. Det
skapar förutsättningar för samverkan och förståelse som bidrar till bred samhällssäkerhet och ett bättre totalförsvar.

Vi befinner oss i en föränderlig och osäker omvärld. Spänningar mellan stormakter, cyberattacker och påverkanskampanjer i en gråzon mellan krig och fred genomsyrar en allt mer komplicerad säkerhetspolitisk kontext. Hos oss får du verktygen och kunskaperna som gör dig redo att möta utmaningarna i praktiken, kanske som analytiker, officer, diplomat, chef och ledare, säkerhetsexpert eller krishanterare.

- Rektor Robert Egnell

Försvarshögskolan är en relativt liten högskola. Här går ungefär 800 studenter. Det innebär att du som student inte försvinner i mängden utan får en nära relation till lärare och kurskamrater genom grupparbeten och diskussionsgrupper.

Våra utbildningar kombinerar teoretiskt lärande i form av föreläsningar och seminarier med praktiska moment. Du får använda dina kunskaper i realistiska rollspel och andra verklighetsnära övningar.

Hos oss förbereder du dig för arbetslivet. Under studietiden möter du ofta föreläsare från näringsliv och myndigheter. En examen från Försvarshögskolan öppnar många dörrar till intressanta karriärer inom försvar, krishantering och säkerhet.

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige med akademiska utbildningar inom både det civila och det militära området. Det skapar förutsättningar för samverkan och förståelse som bidrar till bred samhällssäkerhet och ett bättre totalförsvar.

Anmälan och antagning

Puff bild
Hur anmäler jag mig?
Du anmäler dig till Försvarshögskolans kurser och program via webbanmälan på antagning.se.
Puff bild
Är jag behörig?
Behörighetskraven ser till att du som börjar en utbildning har rätt förkunskaper.
Puff bild
Vad händer efter anmälan?
När anmälningsperioden stänger börjar antagningsprocessen. Under tiden fram till kursstart behöver du hålla koll på hur det går med din ansökan.

Viktiga datum

31 januari - Sista dag för anmälan till Officersprogrammet 2020

9 mars - Öppet hus på Försvarshögskolan

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Vi finns här för dig och svarar gärna på dina frågor. Tryck på frågor och svar-symbolen nere till höger för att läsa svar på vanliga frågor eller för att kontakta oss.

Möt våra studenter

Puff bild
Hedvig: "kurserna är alltid aktuella"
Sveriges försvar är inte bara en angelägenhet för Försvarsmakten. Alla har ett ansvar, tycker studenten Hedvig Kaskal. Efter tre år på Försvarshögskol...
Puff bild
Peeter: "Plugga på högskola lättare än gymnasiet"
Känns det som ett stort steg att gå från gymnasiet till högskola? Lugn, det ordnar sig! Enligt Peeter Boldt-Christmas, som läser tredje året på Försva...
Puff bild
Sophia: "Kåren ser till att du har det bra"
Resor, föreläsningar och pubkvällar. Det är några av alla aktiviteter som studentkåren arrangerar för alla studenter. – Du kan själv påverka vad du vi...
Puff bild
Karriär med oändliga möjligheter
Fredrika Rautioaho och Oscar Evelyn går båda på Försvarshögskolans officersprogram. Hon första året och han andra. Båda ser stora möjligheter till en ...

Möt våra lärare

De flesta av Försvarshögskolans lärare är forskare inom sina expertområden. På så vis kan du vara säker på att alltid få ta del av den senaste kunskapen. Här får du några exempel på vad de kan lära dig mer om.

Puff bild
Ensamagerande det största terrorhotet
I dag har vem som helst förmåga att begå terrorbrott. Betyder det att de större terrororganisationerna är borta nu? Eller hur ser världens terrorkarta...
Puff bild
Låt dig inte påverkas i digitala medier
Rysslands försök att påverka valen i både USA och Frankrike är tydliga exempel på informationspåverkan. Även organisationer som IS och högerextrema i ...
Puff bild
När är det okej att anfalla en annan stat?
Nja, säger folkrättsexperten, riktigt så kan man inte fråga. Vi reder ut begreppen med hjälp av några välkända konflikter.
Hade du nytta av den här informationen?

Tack för din feedback!

Något gick fel, försök igen senare.