Sök

Sök

Plugga för en säker framtid

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Program på grundnivå

Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Om du läser ett program är du oftast garanterad en plats under hela utbildningen. Du läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden.

Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet – kandidatprogram

Kandidatprogram i statsvetenskap med fokus på krishantering och säkerhetspolitik.

Militärhistoria – kandidatprogram

För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Studenter Officersprogrammet

Officersprogrammet

Vill du bli ledare i Försvarsmakten? Då är Officersprogrammet utbildningen för dig. Anmälan är öppen december-januari.

Program på avancerad nivå

En utbildning på avancerad nivå kan du söka om du har en kandidatexamen sedan tidigare. Information om specifika behörighetskrav hittar du på sidan för respektive program.

Politik, säkerhet och krig – masterprogram

Masterprogrammet i politik, säkerhet och krig är en tvåårig utbildning som ger dig en avancerad förståelse för frågor som rör säkerhetspolitik, krishantering, krig och krigföring. Programmet...

Innovation, försvar och säkerhet — masterprogram

Det här är ett tvärvetenskapligt, internationellt masterprogram i skärningen mellan samhällsvetenskap och ingenjörsvetenskap.

Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet – masterprogram

Det här programmet ger dig en bred teoretisk men också praktisk kunskap om hur organisationer och insatser leds vid omfattande kriser.

Krig, kultur och samhälle ­- masterprogram

Masterprogrammet i militärhistoria handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och ett historiskt helhetsperspektiv. Utbildningen är forskningsförberedande...

Internationell operativ juridik – magisterprogram

Det här programmet passar för dig som vill fördjupa dig i den särskilda internationella, och i viss mån nationella, rätt som reglerar väpnade styrkors och andra aktörers handlingar i väpnad...

Fristående kurser

Att läsa en fristående kurs kan vara bra för dig som är ny och inte helt bestämt dig för vad du vill plugga. Att läsa flera fristående kurser kan också vara ett sätt att skräddarsy din egen examen. Vi erbjuder fristående kurser inom flera ämnesområden.

Anmälan och antagning

Hur anmäler jag mig?

Här hittar du information om hur du anmäler dig till utbildning på Försvarshögskolan.

Är jag behörig?

Behörighetskraven ser till att du som börjar en utbildning har rätt förkunskaper.

Vad händer efter anmälan?

När anmälningsperioden stänger börjar antagningsprocessen. Under tiden fram till kursstart händer flera saker

Upptäck Försvarshögskolan

För en säker framtid

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Försvarshögskolan är en relativt liten högskola. Här går ungefär 800 studenter. Det innebär att du som student inte försvinner i mängden utan får en nära relation till lärare och kurskamrater genom grupparbeten och diskussionsgrupper.

Våra utbildningar kombinerar teoretiskt lärande i form av föreläsningar och seminarier med praktiska moment. Du får använda dina kunskaper i realistiska rollspel och andra verklighetsnära övningar.

Hos oss förbereder du dig för arbetslivet. Under studietiden möter du ofta föreläsare från näringsliv och myndigheter. En examen från Försvarshögskolan öppnar många dörrar till intressanta karriärer inom försvar, krishantering och säkerhet.

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige med akademiska utbildningar inom både det civila och det militära området. Det skapar förutsättningar för samverkan och förståelse som bidrar till bred samhällssäkerhet och ett bättre totalförsvar.

Ett litet familjärt lärosäte

Försvarshögskolan är en relativt liten högskola. Här går ungefär 800 studenter. Det innebär att du som student inte försvinner i mängden utan får en nära relation till lärare och kurskamrater genom grupparbeten och diskussionsgrupper.

Praktisk träning och teori

Våra utbildningar kombinerar teoretiskt lärande i form av föreläsningar och seminarier med praktiska moment. Du får använda dina kunskaper i realistiska rollspel och andra
verklighetsnära övningar.

Arbetsmarknadsnära utbildningar

Hos oss förbereder du dig för arbetslivet. Under studietiden möter du ofta föreläsare från näringsliv och myndigheter. En examen från Försvarshögskolan öppnar många dörrar till intressanta karriärer inom försvar, krishantering och säkerhet.

Mötet mellan civilt och militärt

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige med akademiska utbildningar inom både det civila och det militära området. Det
skapar förutsättningar för samverkan och förståelse som bidrar till bred samhällssäkerhet och ett bättre totalförsvar.

Porträtt av Försvarshögskolans rektor Robert Egnell i hans arbetsrum.

Vi befinner oss i en föränderlig och osäker omvärld. Hos oss får du verktygen och kunskaperna som gör dig redo att möta utmaningarna i praktiken, kanske som analytiker, officer, diplomat, chef och ledare, säkerhetsexpert eller krishanterare.

— Rektor Robert Egnell

Möt våra studenter

Säkerhetspolitik är ständigt aktuellt

Sveriges försvar är inte bara en angelägenhet för Försvarsmakten. Alla har ett ansvar, tycker studenten Hedvig Kaskal. Efter tre år på Försvarshögskolan väntar jobb inom krishantering och sä...

Studera på högskola är lättare än gymnasiet

Känns det som ett stort steg att gå från gymnasiet till högskola? Lugn, det ordnar sig! Enligt Peeter Boldt-Christmas, som läser tredje året på Försvarshögskolan, är det till och med lättare...

Vi tar hand om dig när du börjar på Försvarshögskolan

Det börjar direkt när du kliver innanför tröskeln. Dina två första veckor är ett pärlband av roliga aktiviteter och teambuilding. Inom några dagar är du inne i ”familjen”, har fått nya vänne...

Vad är det bästa med Försvarshögskolan?

Jag övervägde Uppsala, Linköping och Stockholm. Men Försvarshögskolan hade nischen mot krishantering och säkerhet, och den lockade mig väldigt.

Rasmus, statsvetenskap Läs 
intervjun med Rasmus

Fokus är ju inte på årtal och gamla kungar i en sadel. De kurser som fångat mig mest handlar om underrättelsemetoder och säkerhetspolitiska strategier.

Stina, militärhistoria 
Läs intervjun med Stina

Är du intresserad av samhällsutmaningar och nyfiken på mänsklig psykologi och hur vi agerar i kriser – då är det här helt rätt program.

Siri, ledarskap och ledning Läs intervjun 
med Siri

Min drömkarriär är inom en akademisk bana, och då behöver jag mastern. Att mastern kom till är lite som att himlen öppnat sig. Jag känner att jag haft extremt flyt.

Henrik,
masterprogrammet Krig, kultur och samhälle 
Läs intervjun med Henrik

Kontakta oss

Vi finns här för dig och svarar gärna på dina frågor. Tryck på frågor och svar-symbolen nere till höger för att läsa svar på vanliga frågor eller för att kontakta oss.

Upptäck vårt campus