Sök

Sök
Desirée Hervard pratar med en student.

"Vägen behöver inte vara spikrak – man kommer till målet ändå"

Desirée Hervard är studievägledare på Försvars­högskolan. Till henne kommer studenter med frågor om allt från motivation och studieteknik till utlandsstudier och framtiden. På Desirées kontor finns utrymme att utvecklas.

Som studievägledare är det Desirée Hervard som ofta lugnar oroliga förstaårsstudenter, bidrar med konkreta tips för den som vill förbättra sin studieteknik och agerar bollplank för den som funderar över framtiden. Desirées kontor är en trygg hamn för studenterna.

Viktigt att ha roligt under studietiden

– Bland nya studenter händer det att de inte inser att här gäller det att ta studierna på allvar från dag ett. Det är ett högt tempo och det krävs disciplin för att hänga med. Fördelen för studenterna är att de verkligen lär sig mycket när de studerar här.

Sen finns det ju också en grupp som behöver stöd för att lära sig koppla bort studierna. Då handlar det mycket om studieteknik. Att planera studierna ordentligt och se till att även boka in pauser är viktigt för att orka i längden. Och att inte glömma att ha roligt också! Små belöningar under vägen motiverar. Vägen behöver inte vara spikrak – man kommer till målet ändå.

Vad tycker du mest om med ditt jobb?

– För mig är det helt klart mötet med studenterna som är det bästa med jobbet, de är fantastiskt målmedvetna och ambitiösa. Att kunna erbjuda ­verktyg för att de ska kunna fatta bra beslut inför sina studieval. Det är viktigt att komma ihåg att jag inte ger råd, jag ger olika alternativ och vägledning, sedan är det upp till studenten att självständigt fatta sitt eget beslut.

Vilket är ditt bästa tips till blivande studenter?

– Många jag möter har planerat mycket i förväg. Man har kanske gjort en femårsplan och jobbar stenhårt för att nå sitt mål. Då brukar jag tipsa om att inte låsa sig alltför mycket vid ett specifikt mål. Om ditt fokus hela tiden ligger fem år fram i tiden är det lätt att missa många spännande möjligheter på vägen. Det är i mötet med andra människor under studietiden som du kan lära dig mycket om dig själv och kanske få nya insikter och tankar om vad du vill göra i framtiden. Se till att vara öppen för de influenserna, tiden som student innebär att du inhämtar kunskap om ditt ämne men också om livet och om dig själv.

Vilken typ av jobb väntar studenterna efter studierna?

– Våra kurser och program innehåller mycket analysarbete utöver ämneskunskaperna och det visar sig även i de jobb studenterna väljer när de är klara. Analysarbete i allt från kommunal verksamhet till arbete inom internationella organisationer eller privat sektor är vanliga yrkesval.

Hur är det att jobba på Försvars­hög­skolan?

– Hälften av våra studenter är civila och hälften militärer och det skapar en arbetsmiljö som är lugn och samtidigt väldigt dynamisk. Det militära ­inslaget bidrar till en något striktare miljö än vad som är vanligt vid andra lärosäten. Det är precis som att studenterna lugnar ner sig och sänker rösterna när de är här. Många studenter uppskattar också att miljön känns mer som en arbetsplats än en skola.

Sidinformation

Publicerad:
2018-02-07
Senast uppdaterad:
2018-06-27
Kunde inte hitta någon användare med e-postadressen desiree.hervard@fhs.se.
Dela: