Sök

Sök
Maria Edlund i gymmet

Maria Edlund arbetar som hälsopedagog vid Försvarshögskolan.

Jag får förändra människors livsstil på arbetstid

Träning på arbetstid, hälsocoachning och tävlingar. På Försvarshögskolan finns en rad förmåner för anställda när det kommer till friskvård. Hälsopedagog Maria Edlund berättar mer.

Du jobbar som hälsopedagog på Försvarshögskolan, vad innebär det?

Jag har ett övergripande ansvar för friskvård och hälsa på högskolan. Man kan säga att jag driver ett litet gym, jag har hand om träningslokaler och ser till att det finns varierande aktiviteter att välja mellan för våra anställda och studerande. Vi erbjuder allt från styrketräning och funktionell träning till zumba, yoga och mindfulness. Jag håller i en hel del pass själv och hjälper även till med coachning och rådgivning kring hälsa och livsstil.

Alla anställda får träna på arbetstid, berätta!

Ja, alla har rätt till en timmes träning och upp till tre timmar i veckan om arbetet så tillåter. Som anställd har du alla förutsättningar att främja hälsa och träning och som arbetsgivare uppmuntrar vi till att du gör det på arbetstid. Vi erbjuder just nu också alla anställda en timmes personlig träning där de kan lägga upp individuella program. Jag är otroligt stolt över den verksamheten som vi har.

Hur arbetar ni förebyggande med hälsa, utöver att erbjuda träning och coachning?

Det kan handla om att hålla workshops, bjuda in inspirerande föreläsare eller ordna olika typer av tävlingar. Jag är också ergonomiansvarig och ser till att alla har bra arbetsredskap. Vi har ett nära samarbete med Företagshälsovården Feelgood för att sätta in tidiga rehabiliteringsinsatser, hos dem går det att få två anonyma samtal. Dessutom har vi en massör på plats som man kan boka tid hos.

Vad gör det för skillnad att man får träna på arbetstid?

Det påverkar jättemycket, man blir kreativ, får energi och orkar mer under dagen. Vi har flextid så man kan själv bestämma när under arbetsdagen man lägger sin träning. Jag försöker hela tiden pusha för att våra anställda ska ta till vara på de möjligheter som finns. En utmaning är att få folk att komma och träna när de har mycket att göra. När man är stressad tar man sig sällan tid, trots att det egentligen är då man behöver det som mest. Att vi erbjuder träning på arbetstid ökar förutsättningarna för att faktiskt komma iväg.

När har du som roligast på jobbet?

När jag håller i träningspass! Det är absolut roligast att möta alla människor och hjälpa till att förändra deras livsstil till det bättre. Det kan handla om att se någon komma igång med träningen eller lägga om kosten. Jag har varit här i 17 år och har bra kontakt med många som jobbar här, det blir många intressanta samtal om arbetet och hälsan i träningslokalerna.

Sidinformation

Publicerad:
2018-02-08
Senast uppdaterad:
2021-07-29
Dela: