Sök

Sök
  • Start
  • Ny som student på Försvarshögskolan

Hedvig Kaskal studerar på kandidatprogrammet i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet.

Ny som student på Försvarshögskolan

Pluggtips, studiesociala aktiviteter och balans i livet. Som ny student är det mycket att hålla reda på. Hedvig Kaskal pluggar på kandidatprogrammet i statsvetenskap och ger här sina bästa tips till dig som är ny.

Vad, om något, hade du förberett annorlunda som ny student på Försvarshögskolan?


— Jag hade försökt lära känna skolan lite bättre redan innan skolstart, genom att exempelvis kolla runt i lokalerna och läsa på hemsidan. Det finns massvis av bra information om allt från studentliv till kursplaner som kan göra att man känner sig tryggare och bättre förberedd på vad som komma skall. Inledningsvis var det väldigt mycket ny information och det var en hel organisation man skulle lära känna, inte minst vad det innebär att studera i en civil-militär miljö. 

Har du några konkreta studietips som du önskar att någon gett dig när du var ny student?


— Att vara väl förberedd inför dina studier, med allt från att införskaffa kurslitteratur i god tid till att ha koll på vad som förväntas av en vecka för vecka. Det är en hel del läsning och oftast finns det läsanvisningar för varje vecka, dessa är bra att ha koll på och planera efter. Ta ansvar för dina studier och använd dig av hjälpmedel för att hålla ordning, till exempel med en kalender och mappar. Tydlighet och struktur brukar underlätta i stressiga perioder, gör det inte onödigt svårt eller komplicerat för dig själv. Vidare hade jag önskat att någon framhävt fördelarna med att plugga tillsammans med sina kursare och att hjälpa varandra. Sätt er gärna ned ett gäng och diskutera innehållet på dagens föreläsning, hjälp varandra att förstå om någonting är oklart eller svårt. Genom att stöta och blöta problem och funderingar utvecklas man tillsammans och kan ofta komma fram till en helt ny synvinkel på ett ämne som man inte hade kommit på själv. 

Några andra tips/medskick du skulle vilja ge till nya studenter?


— Studietiden blir väldigt mycket roligare om man engagerar sig i sin utbildning och sin studiesociala situation. Spendera tid på skolan, plugga tillsammans med dina kursare och var med på de studiesociala aktiviteter som anordnas. Våga knyta kontakter även utanför din kurs, utnyttja det faktum att skolan är liten och familjär. Det ryms massor av olika kompetenser under Försvarshögskolans tak, och den civil-militära mötesplatsen hittar du ingen annanstans. Svaret på frågan du har kan finnas hos en förbipasserande lärare eller den militära studenten som sitter precis bredvid dig, våga fråga. 

— Avslutningsvis, ha kul under din utbildning. Studierna är viktiga och man ska alltid göra sitt bästa, det är tid och energi väl investerad. Studietiden ska dock vara en berikande, rolig tid i ditt liv och det är viktigt att hitta en balans mellan viljan att prestera och att må bra. Varva fokuserade studier med häng i mässen, seminarieförberedelser med en mässdans på Karlberg. Detta är tid du inte får tillbaka, njut av den tillsammans med dina medstudenter! 

Dela:
Publicerad 2019-06-24 Uppdaterad 2020-12-10