Sök

Sök
  • Start
  • Kåren ser till att du har det bra

Kåren ser till att du har det bra

Resor, föreläsningar och pubkvällar. Det är några av alla aktiviteter som studentkåren arrangerar för alla studenter. – Du kan själv påverka vad du vill ska hända under din studietid, säger Sophia Weingarten, studiesocialt ansvarig på studentkåren.

– Kåren är till för alla och ser till att studenterna har det så bra som möjligt både socialt och studiemässigt. Vi är länken mellan studenterna och skolan. Alla kan vara medlemmar.

Studentkåren består av en styrelse och sedan finns det utskott och arbetsgrupper med olika uppgifter. Den civila sektionen ser till att studenterna får så bra utbildning som möjligt under sin tid på skolan. De jobbar med allt från att studenterna ska ha goda förutsättningar för studier till att alla regelverk följs och att examinationer går rätt till.

Det finns också en arbetsmarknadsgrupp som ordnar dagar då du kommer i kontakt med arbetslivet.

– Företag kommer och pratar med oss och ger oss en inblick i var vi kan ta vägen efter studierna säger Sophia Weingarten.

Guldkant på studentlivet

Det studiesociala utskottet som Sophia Weingarten representerar handlar bara om nöjen.

– Vi har sittningar, alltså stora festliga middagar med tal och traditionsenliga sånger, två gånger per termin. Däremellan kan det dyka upp pubkvällar med frågesport i mässen, oktoberfester, halloweenfester och sommaravslutningar, lite beroende på vilka som sitter i utskottet och vad man vill hitta på, säger Sophia.

Men går allt bara ut på fest? Nej, som student har du också möjlighet delta på organiserade frukostar, intressanta föreläsningar som kåren arrangerar eller varför inte kuta i studentlaget i Vårruset?

Engagera dig

Om du är medlem i kåren blir alla aktiviteter billigare för dig. En annan grej är att du inte kan stå i Stockholms studentbostäders kö om du inte är kårmedlem.

Som kårmedlem kan du söka en post i kårstyrelsen och vara med och driva studentkårens arbete. De viktigaste frågorna handlar om att bevaka studenternas intressen och rättigheter gentemot högskolan. Men du kan också jobba med utbudet av studiesociala aktiviteter.

– Vad vi gör beror helt och hållet på vilket engagemang vi studenter lägger ner på det hela. Ju fler vi är desto mer kan vi göra, säger Sophia Weingarten.

En kår nära studenterna

Kårstyrelsen på Försvarshögskolan är nära studenterna. Alla som är engagerade i styrelsen studerar samtidigt.

– Det gör att studenterna känner att de kan komma till oss om något inte känns bra. Vi är alltid med och finns i skolan varje dag. Vi vill att man ska komma till oss. En trygghet.

Kan vem som helst engagera sig i kåren?

– Ja, verkligen. På en liten skola som Försvarshögskolan finns det stora möjligheter för alla att engagera sig på olika sätt och det är enkelt, säger Sophia Weingarten.

Vill du vara med i styrelsen får du söka via valberedningen till årsstämman som hålls på hösten. Vill du engagera dig utan att vara förtroendevald kan du vara med i ett utskott eller en arbetsgrupp.

– Allt som kåren gör bygger på studenters egna engagemang och vad vi vill göra, säger Sophia Weingarten.

Sophia Weingarten

  • Ålder: 21
  • Program: Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet
  • Termin: 5 av 6
  • Tips: Ta inte allt, allt för seriöst. Du måste också kunna njuta av din tid här, lära känna och träffa folk. Ta dig tiden att utveckla och lär känna dig själv. Det är här du lägger grunden för din framtid.
Dela:
Publicerad 2019-11-22 Uppdaterad 2020-12-10