Sök

Sök

Martina om Erasmusutbyte i Italien

Martina njuter av italienska kvällar med skratt, sorl och pizzadoft nerifrån gränden, och rekommenderar precis alla att åka utomlands och prova på att byta sammanhang. Redan nu vet hon hur mycket hon kommer sakna de nya vännerna, maten, stämningen – och att kunna köpa en burrata för 1€…

Varför ville du plugga utomlands?

Det är en så otrolig möjlighet att få ta del av ett annat samhälle och träffa nya människor, så det kändes som en självklarhet att söka. Jag rekommenderar alla som kan att åka iväg som utbytesstudent. Man lär sig så mycket om både sig själv och andra, för att inte nämna det nya landet såklart!

Det är så lätt att fastna i sin verklighetsuppfattning och nya sammanhang är alltid nyttigt för att bredda sina perspektiv.

Saknar du någon där hemma?

Tiden går väldigt fort här nere och jag är snarare stressad över att inte hinna göra och se allt jag vill innan jag måste hem. Familjen och kompisarna finns ju kvar där och väntar hemma i Sverige. Och de är inte mer än ett FaceTime-samtal bort.

Nämn något som är annorlunda.

Jag hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig, annat än att äta gott! Men jag har träffat så mycket härliga människor och har ett mycket rikare socialt liv än vad jag hade trott. Det är lite som en språkresa – och nästan till och med som en backpackingresa.

De äter middag så sent i Italien, och det gör att kvällslivet ständigt sorlar. Om jag öppnar fönstret när jag borstar tänderna vid midnatt hör jag liv och skratt från gatorna och kan till och med få vindpustar som luktar pizza och god mat. Det är helt fantastiskt!

Har du råkat ut för några missförstånd?

När jag försökte mig på italienska på en dejt råkade jag säga att jag gillar honom (Tu mi piaci), när jag egentligen skulle fråga om han gillade min drink. Han flinade brett innan han förklarade vad jag sagt.

Berätta om ditt kompisgäng.

Jag umgås mest med mina svenska flatmates och andra skandinaver vi träffat, men vi har också ett spanskt gäng vi hänger med. De drog bland annat med oss på semifinalen i fotboll som hölls i Milano mellan Spanien och Italien, som ju Spanien vann till deras stora glädje.

Vad är roligast med att läsa utomlands?

Att få se så mycket nytt! Få helt nya upplevelser och rensa hjärnan lite från den vanliga bubblan. Nya perspektiv helt enkelt.

Vad kommer du sakna mest?

Alla kompisarna här nere, och stämningen! Det är som att alla är lite på semester, eftersom vi bor här tillfälligt. Och maten såklart. Att inte kunna köpa en burrata för 1€ … Alla svenskar här nere kommer jag såklart hålla kontakten med, men jag har också planerat in en resa med en nyzeeländare och bjudit några spanjorer att hälsa på mig i Stockholm.

Studerar: Statsvetenskap

Utbytestermin på: Università di Bologna

Sidinformation

Publicerad:
2022-05-29
Senast uppdaterad:
2022-05-30
Dela: