Sök

Sök

Från stridspilot till vicerektor på Försvarshögskolan

Efter trettio år inom flygvapnet tar brigadgeneral Anders Persson med sig sina erfarenheter i sin nya roll som vicerektor.

– Jag ser som min huvuduppgift att få ihop den militära och akademiska kulturen och ta det bästa ur båda, det är då vi kan bli ett världsledande lärosäte inom försvar, krishantering och säkerhet, säger han.

Under sin första vecka på sitt livs första civila arbete har Anders Persson redan konstaterat att han kommer före de flesta till kontoret. Han är van att börja klockan halv åtta. Det tänker han fortsätta med, precis som att han kommer att fortsätta att bära uniform.

– Jag är så van vid det att jag över huvud taget inte tänker på det själv. Och jag tycker att det underlättar, man har namnbricka på sig så man ser direkt vem som är vem, det är enkelt och bra.

Han är brigadgeneral till graden och kommer närmast från rollen som ställföreträdande chef för flygvapnet. Han har gjort hela sin yrkeskarriär inom Försvarsmakten och jobbat på alla nivåer på högkvarteret.

– Jag gick ur skolan på fredagen och ryckte in i det militära på måndagen och sedan har jag egentligen varit där, med undantag för ett halvår när jag gick på Chalmers för att bli flygingenjör. Men så sökte jag in i flygvapnet och kom in så jag tänkte att jag kan bli flygingenjör senare i livet, och jag väntar fortfarande på ”senare i livet”.

Drömde om att flyga och att försvara landet

Med en far som var officer och jobbade i Försvarsmakten så är det kanske inte konstigt att även han hamnade i det militära. Fast drömmen handlade mer explicit om att få flyga stridsflygplan.

Eller hade du lika gärna blivit civil pilot?

– Nej, inte alls. Jag ville flyga stridsflygplan. Dels är det ju betydligt mer flygning när man flyger stridsflygplan, dels får man försvara landet och stå upp för frihet och demokrati. Det är det som är viktigt för mig, att få göra det, säger Anders allvarligt.

Han är van att jobba med liv och död den ena dagen och något helt annat den andra. Den mångfacetterade världen ser han som en utmaning i sitt arbete.

– Fast så är det väl för alla chefer. Men särskilt de senaste åren har jag fått vara en så tydlig del av försvaret av Sverige, som faktiskt står för frihet och demokrati. Det är ett viktigt arbete som jag hoppas få fortsätta jobba för och bidra med här på Försvarshögskolan. Det handlar om att skapa en så bra utbildning som möjligt så att vi får upprätthålla det.

Vill uppmuntra medarbetare att våga

Hur är du som chef?

– Jag är empatiskt tydlig, om jag ska sammanfatta mig med två ord, säger Anders och skrattar lite.

Han menar att alla människor har olika förutsättningar och är bra på olika saker och därför så måste man både som medarbetare och chef ta hänsyn till varandra. Han förtydligar:

– Det är viktigt att låta alla få komma till tals. Men också att uppmuntra människor att våga utmana regler och strukturer och invanda beteenden. Det tror jag är det viktigaste man kan göra som chef, framför allt inom staten eller i andra stora organisationer där det är lätt att man bli styrd av en massa regler. Jag tror också att det är viktigt att visa medarbetare förtroende samtidigt som man är tydlig med vad man vill åstadkomma och vad man förväntar sig.– Och det förtroendet vill man ju också ha tillbaka, man vill ju inte behöva gissa sig till om medarbetare tycker att något är dåligt, då vill man ju att de ska säga till.

Över huvud taget har Anders Persson lätt för att skratta.

När har du roligast på jobbet?

– När jag skrattar! Jag gör ett bra jobb när jag hör skratt på arbetsplatsen. När människor mår bra då mår jag bra. Det är en av mina viktigaste uppgifter, både som människa och som chef, att se till att folk mår bra och har trevligt på jobbet. Och när man jobbar tillsammans med andra människor och sätter upp mål och går mot de målen och lyckas, då är det roligt.

Varit chef för luftstridsskolan

Anders Persson har flugit stridsflyg i drygt trettio år, från 1990 fram tills nu, och hunnit vara såväl flyglärare som stridspilot på Viggen system.

– Jag hann med alltför få pass på Gripen, tycker jag nog, innan stabskarriären tog fart.

Aktiv flygtjänst gjorde han på F4 i Östersund och sedan på F16 i Uppsala. Sedan har han gjort karriär i stabstjänst och bland annat varit chef för luftstridsskolan och ansvarig för all utbildning i flygvapnet.

– På så vis har jag jobbat i närheten av Försvarshögskolan i många år som ansvarig framför allt för den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen som är en del av officersprogrammet.

Arbete inom militären och kanske i synnerhet arbete som stridspilot innebär ofta att människor utsätts för risker.

Hur hanterar man det, hur har det påverkat dig?

– 1996 var det fyra personer som omkom i flygvapnet och jag kände tre av dem. En av dem som omkom var fänrik på min division. Jag skulle ha flugit det planet men så gav jag bort flygpasset till den här unga killen för att han skulle få flyga och så flög han ihjäl sig. Det har präglat mig. Samma år, så krockade två av mina tidigare kolleger med två viggenplan men de hade en fruktansvärd tur och båda överlevde. Det har påverkat mig mycket när det gäller hur jag ser på livet. Jag tar risker på oerhört stort allvar, jag tar risker när jag kan ta risker och tänker efter före.

Han har inte flugit så aktivt själv de senaste åren, men tar chansen på flygskolan så ofta han kan. Senast i våras.

– Det roligaste är att få komma ut och träffa de unga piloterna. Man ser glädjen i ögonen på dem när de ska få flyga och smittas av den. Det är jättehäftigt! Det är samma sak att möta unga officerare eller studenter och se entusiasmen de har över att få lära sig något nytt. Och även glädje i att få lära ut saker. Förhoppningsvis så lär de sig någonting också så att de slipper göra samma misstag som jag gjorde.

Vill förändra och förena kulturer

De utmaningar som han ser framför sig i sin nya roll som vicerektor för utbildning och samverkan handlar en del om processen med att förena de olika kulturer som möts på Försvarshögskolan, den militära och den akademiska.

– Jag ser som min huvuduppgift att få ihop de två och ta det bästa ur båda, det är då vi kan bli det här världsledande lärosätet inom försvar, krishantering och säkerhet som vi har slagit fast i vår vision och strategi. Lyckas vi med det så kommer vi att bli bäst och då kommer framgångarna på köpet.

Fokus på officersutbildningen

Som vicerektor och högste militäre företrädare är Anders Persson ytterst ansvarig för den militära utbildningen på högskolan.

Vad innebär det?

– Att mitt största fokus och min prioritet är att tillförsäkra att officersutbildningen är den bästa tänkbara. Det är ju därför som Försvarshögskolan finns, ursprungligen. Vi ska ha en bra officersutbildning på alla nivåer och en bra uppdragsutbildning i totalförsvaret för alla våra kunder.

– Men bredden är viktig också, att det finns civila studenter. Ju mer vi kan blanda olika kompetenser och erfarenheter desto klokare kan vi bli tillsammans.

I korthet

Aktuell som: Vicerektor vid Försvarshögskolan

På Försvarshögskolan sedan: Augusti 2022. Var lärare på Försvarshögskolan år 2000 då skolan fortfarande tillhörde Försvarsdepartementet. Det var efter att han själv gått det som då hette stabsprogrammet och som innebar utbildning till major. Då stannade han ett år som lärare på programmet.

Dold talang: Nej, jag har nog ingen dold talang, säger Anders Persson. Men jag tog silvermedalj som SM-tvåa på handdatorspelet Game&Watch när jag var fjorton år gammal. Det är i och för sig en väldigt dold talang.

Spelar du dataspel idag: Ja, det gör jag, jag spelar strategispel, olika sorter. Det har jag också varit oerhört intresserad av genom årens lopp. Framför allt att försöka omsätta spelens förmåga till simuleringsspel och simulatorer.

Fritidsintressen: Jag har alltid älskat att åka skidor, sedan jag bodde i Härnösand. Sedan gillar jag militärhistoria, så jag läser när jag har tid. Jag hoppas att jag ska få mer tid över att läsa nu. Tidigare har jag jobbat jämt.

Om du lagar maten: Ha ha, det tillhör mina icke dolda otalanger eller vad man nu ska säga. Jag är dålig på att laga mat. Vi kör med matkassar hemma, jag och mina barn, och så lagar vi maten tillsammans. Ska jag göra något själv så blir det att grilla en köttbit och dricka ett gott rödvin till.

Ville som barn bli: Stridspilot

Hemort: Danderyd

Favoritserie: Det har jag ingen.

Men du har väl sett Top Gun 2: Ja, absolut. Det är en jättehäftig actionfilm och har helt fantastiska flygscener. Framför allt eftersom jag vet att det inte är datoranimeringar över huvud taget. Det tycker jag är häftigt, helt fantastiskt.

Sport, på tv eller på riktigt: På riktigt, på vintern spelar jag hockey bockey. Det är hockey utan tackling och med boll.

Tidig morgon eller sen kväll på jobbet: Både och. Jag kommer att vara på jobbet tidigt jämfört med många här på FHS, det har jag redan uppmärksammat. Jag är van att vara på jobbet halv åtta och ska försöka gå hem på eftermiddagen om jag kan. ­­­­På mitt förra jobb var det mycket kvällar och helger som togs i anspråk.

Sidinformation

Publicerad:
2022-09-06
Senast uppdaterad:
2023-09-15
Dela: