Sök

Sök

Aktuell forskning: Destruktivt ledarskap

I en serie öppna lunchföreläsningar belyser forskare vid Försvarshögskolan aktuella ämnen inom försvar, krishantering och säkerhet.

Den 13 oktober står Maria Fors Brandebo, universitetslektor i ledarskap, för programmet med en föreläsning om destruktiva ledarskapsbeteenden.

Ledarskapsforskningen har de senaste decennierna dominerats av antaganden om att ledarskap är entydigt med att ”göra rätt saker”, men ingen är immun mot att göra fel. Senare års forskning har visat att ”dåligt är starkare än bra”. Detta gäller för en rad olika livsområden och även för ledarskap. En ledare som har många goda kvalitéer kan därmed uppfattas som destruktiv trots att det endast är några få kvalitéer som är negativa.

– Senare års forskning visar att destruktiva ledarskapsbeteenden sätter betydligt djupare spår i oss människor än vad ett gott ledarskap gör. Under föreläsningen kommer jag bland annat att prata om vad destruktivt ledarskap är och vad det kan få för konsekvenser. Jag berör också problematiken att ledare med goda intentioner uppfattas som destruktiva och varför det är sannolikt att de flesta ledare utövar destruktivt ledarskap, säger Maria Fors Brandebo.

Håll dig uppdaterad om kommande evenemang genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mer information

Datum: 13 oktober 2021
Tid: 12.00—12.45
Plats: Online
Kontakt: Josefin Svensson , 08-553 429 49, josefin.svensson@fhs.se
Dela: