Sök

Sök

Stor studentuppslutning på svensk cyberförsvarstävling

Försvarshögskolan och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arrangerade i fredags den andra upplagan av student-cyberförsvarstävlingen Cyber Challenge 9/12.

Lagen tävlade i fiktiva scenarier som utvecklades över tid, med realistiska cyberattacker mot samhällskritiska funktioner. Under tävlingen tog lagen snabba beslut kring vilka motåtgärder som skulle implementeras för att minimera skadan.

36 deltagare

Nio lag med sammanlagt 36 deltagare deltog i årets tävling, vilket var en ökning från sex lag förra året.

"Det är fantastiskt att se att så många studenter börjar få upp ögonen för cybersäkerhet. Framförallt inom områden såsom statsvetenskap och konflikthantering eftersom data- och systemvetenskap traditionellt har ägt området. Att kunna hitta synergier och dra lärdomar från olika kunskapsområden bidrar till nya angreppssätt att bemöta cyberproblematiken" säger Anna Djup, projektledare för Cyber Challenge 2018.

Syftet med tävlingen var att stärka svenska studenters kunskaper om cyberrelaterade policyfrågor samt öka förståelsen för de politiska utmaningarna som finns associerade med cyberangrepp mot ett land. Tävlande lag tvingades att tänka brett eftersom de var nödvändigt att ta hänsyn till tekniska faktorer, privat-offentlig samverkan, gråzonsproblematik samt medborgarnas förtroende i statens förmåga att skydda landet.

Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) spelade en kritisk roll i genomförandet av Cyber Challenge 9/12. CATS, i samråd med MSB, utvecklade alla fiktiva scenarion samt det material som nyttjades under tävlingens gång. Vidare var CATS ansvariga för alla praktiska detaljer i koppling till tävlingen.

Så gick det för lagen i år

Första plats: Cyber Cowboys (Försvarshögskolan)
Andra plats: 404 Sulutions (Försvarshögskolan)
Tredje plats: DSV Cyber (Stockholms Universitet)

Vinnarlagen får finansiellt stöd från MSB för att representera Sverige i den globala cybersäkerhetstävlingen Cyber Student Challenge 9/12 i Genève som arrangeras varje år av Atlantic Council och Geneva Center for Security Policy. Lagen kommer då att få tävla mot några av världens främsta talanger inom området.

Sidinformation

Publicerad:
2018-02-12
Senast uppdaterad:
2023-05-10
Dela: