Sök

Sök
Björn Brenner

Svensk mellanösternforskare blir FN-diplomat i Syrien

FN har utsett Försvarshögskolans mellanösternforskare Björn Brenner till ny rådgivare och medarbetare till Staffan de Mistura, generalsekreterarens speciella sändebud i Syrien. Brenner kommer att vara stationerad vid FN:s europeiska högkvarter i Genève.

I sin nya roll som FN-tjänsteman kommer Björn Brenner bevaka den politiska och militära utvecklingen i Syrien och rapportera direkt till FN:s speciella sändebud Staffan de Mistura. I jobbet ingår även att knyta kontakter med Syrienkonfliktens olika parter för att finna gemensamma intressen och möjliga vägar framåt mot ett slutligt fredsavtal.

Brenner har många års erfarenhet av säkerhetspolitiskt arbete, först som svensk marinofficer med placeringar i Ryssland och Frankrike och sedan som mellanösternforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han kommer närmast från en tjänstgöring vid forskningsinstitutet IFPO i Jordaniens huvudstad Amman.

– Det är ett internationellt uppdrag mitt i världspolitiken och därför känns det särskilt hedrande att bli tillfrågad. Arbetet att mäkla fred i Syrien har av många kallats världens svåraste jobb så jag möter denna uppgift med ett stort mått av ödmjukhet, säger Björn Brenner.

Björn Brenner är filosofie doktor i freds- och utvecklingsforskning och har bland annat utbildats vid den franska officershögskolan för marinen, Ecole Navale. Med utnämningen i FN följer befordran till kommendörkapten.

Sidinformation

Publicerad:
2018-03-12
Senast uppdaterad:
2018-03-12

Kontakt

Dela: