Sök

Sök
krigsspelsturnering

Årets taktiker 2018

Den 22 mars avgjordes den andra upplagan av Försvarshögskolans krigsspelsturnering i operationskonst och taktik. Segrade gjorde Toto Lars-Göran Perttu och Mathias Lee som läser militärhistoria och statsvetenskap vid kandidatprogrammet.

Krigsspelsturneringen, som skapades för att främja intresset kring taktiskt tänkande, är öppen för alla studerande och anställda. Man tävlar i lag och segrarna koras till årets taktiker.

Krigsspel som pedagogiskt instrument

Spelet är anpassat så att alla med ett grundintresse för taktik har möjlighet att delta i turneringen på jämbördiga villkor. Varje lag kan därför koncentrera sig på det tävlingen handlar om - den egna taktiska prestationsförmågan. Själva spelet är ett brädspel som avhandlar en begränsad och intensiv militär kraftmätning mellan två fiktiva länder avseende ett fiktivt gränsområde med moderna stridskrafter. Ett lag bemannar ett land och utformar vad den militära insatsen ska innehålla, såsom mark, luft, och marin. Spelet är designat av Johan Elg och Lars Henåker, från Försvarshögskolans spelsektion.

Från operativ planering till taktisk implementation

I och med fler deltagande lag i årets upplaga av krigsspelsturneringen fick de lag som avancerade från grundomgången goda möjligheter att testa det egna taktiska kunnandet mot olika motståndarlag och varierande stridsuppställningar. Vad turneringen visade är hur flera lag genom god efteranalys fick möjlighet att förbättra sin taktik allteftersom. De drog lärdom både av egna misstag och motståndarlagens. Det fanns goda möjligheter till iakttagelse av samtliga lagens taktik, vilket skulle visa sig vara till stor fördel när det kom till planering av den egna handlingsplanen.

Första plats: Vi är få men vi har kläder (studenter i militärhistoria och statsvetenskap)

Andra Plats: AO (studenter vid officersprogrammet)

Tredje Plats: Vinkelmaffian (studenter i statsvetenskap)

Vinnarna förärades med medalj och valfritt spel från spelsektionens prispool, men framförallt den fina äran att utses till Försvarshögskolans taktiker 2018.

Sidinformation

Publicerad:
2018-03-26
Senast uppdaterad:
2022-05-06
Dela: