Sök

Sök
Vattendunkar i plast.

Julklappar som hjälper släkt och vänner med krisberedskapen. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Här är experternas säkra julklappstips

Julen närmar sig och brist på tid och fantasi kan drabba vem som helst. För att underlätta i julstressen har några av Försvarshögskolans säkerhetsexperter delat med sig av sina säkraste julklappstips.

Julhandeln går mot nya rekord och förmodligen är det många julklappar som ganska snart kommer stå och samla damm. Så varför inte ta tillfället i akt och ge något riktigt användbart?

Här hittar du några av våra säkerhetsexperters förslag på enkla prylar som alla borde ha hemma för att öka sin krisberedskap.

Fredrik Fors, analytiker


Julklappstips: Vattendunkar

— Alla behöver vatten i fred, kris och krig. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och samtidigt sårbart. I vardagen kan det räcka med anläggningsarbete för att vattnet ska stängas av, eller att en vattenledning oavsiktligt grävs av. Då är det bra att ha ett eget vattenförråd. I kris och krig blir vattenförsörjningens beroende av exempelvis elektricitet en extra sårbarhet. Om vi som anser oss vara friska och starka inte förbereder oss för att kunna ta hand om oss själva och våra nära och kära i en beredskapssituation kommer a) olika samhällsaktörer att behöva lägga resurser på oss i stället för att hjälpa dem som verkligen behöver stöd och b) snart inte vara särskilt friska och starka på grund av vattenbrist.

— Vattendunkar är en bra present eftersom de är billiga. Att dunkarna ofta är svensktillverkade bidrar till kortare transporter och därmed lägre utsläpp, samt svenska arbetstillfällen. För att det ska bli lättare att hantera de fyllda vattendunkarna så rekommenderar jag att du köper stapelbara 10 l.

Malen Wallén, senior rådgivare


Julklappstips: Lars Wilderängs bok ”Stjärnklart”

— Vad händer när elen försvinner och alla elektroniska kommunikationer upphör? Vad händer med dig och vad händer med samhället, vad gör vi? Boken redogör för detta skeende i skrämmande och spännande thrillerform! Kanske är det att slå in öppna dörrar eftersom alla intresserade av säkerhetsfrågor antagligen läst den, men jag har prånglat på den på alla jag bryr mig om; från min naprapat till mina barn.

Viktoria Asp, analytiker


Julklappstips: Vevradio

— Om strömmen går blir det tyst. Din mobiltelefon och mobilnätets basstationer funkar kanske några timmar. Du behöver en radio för att få veta vad som händer. På en vevradio brukar det även finnas ficklampa och uttag för att ladda mobil och annat. Vid strömavbrott kan du veva i en spak för att få ljus och ljud. Förhoppningsvis kan det mellan nyhetssändningarna komma lite musik för att pigga upp humöret vid längre elavbrott.

Kan bjuda på julrimmet jag använde när släkten fick vevradioapparater för några år sedan:

Ni får både ljus
Och lite brus
Ja det är ett redskap
Som ska öka er beredskap
Känn nu ingen tyngd
Detta hjälper er att klara flera dygn

Porträtt av Daniel Sandberg med brandvarnare.

Daniel Sandberg, analytiker


Julklappstips: Brandvarnare

— En lätt investering för din personliga säkerhet. Helst ska man ha en brandvarnare i varje rum. Men du behöver inte köpa de vanliga vita puckarna. Nu finns det varianter som smälter in rummet och blir en fin inredningsdetalj. Jag har köpt en som ser ut som en fågelholk och ska sitta i systersonens barnrum. Kan vara bra om han om några år får för sig att leka med tändstickor.

Sofie Lindberg, analytiker


Julklappstips: Termosmugg

— Det finns många tillverkare av bra muggar som håller värmen. Ge gärna barnen en egen mugg som det bara får vara te eller choklad i och ha egna för kaffe, annars tar det smak av kaffe. Termosmuggen är bra när du är på tur: på bilsemestern, i pulkabacken eller på vinterpaddlingen. Om strömmen går kan du spara uppkokat vatten och lätt göra en kopp kaffe.

Sidinformation

Publicerad:
2018-12-17
Senast uppdaterad:
2018-12-18
Dela: