Sök

Sök
Annick Wibben håller sin installationsföreläsning

Professor Annick Wibben vid sin installationsföreläsning

Anna Lindh-professor installerad

Professor Annick Wibben har utnämnts till Sveriges och Försvarshögskolans första Anna Lindh-professor i genus, fred och säkerhet. Den 9 januari höll Wibben sin installationsföreläsning för en fullsatt föreläsningssal. Utrikesminister Margot Wallström höll ett inledningsanförande.

- Vi är oerhört glada över att vi lyckats rekrytera en sådan internationellt erkänd forskare som Annick Wibben som Anna Lindh-professor, säger Robert Egnell, chef för institutionen för strategi, säkerhet och ledarskap och den som tillsammans med utrikesminister Wallström ligger bakom initiativet till en Anna Lindh-professor.

Akademiskt center

I sitt inledningsanförande gratulerade utrikesministern Försvarshögskolan till rekryteringen av en så kvalificerad forskare som Annick Wibben och uttryckte stora förhoppningar för framtiden.

- Jag är både glad och stolt över att Sverige nu får ett akademiskt center för genus, fred och säkerhet vid Försvarshögskolan.

Kritik mot genderforskning

Professor Annick Wibbens installationsföreläsning hade titeln Why we need feminist perspectives on gender, peace & security och hon berörde bland annat den kritik som riktas mot genderforskning och feminismen. I sammanhanget nämnde Wibben bland annat bombhotet mot Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgsuniversitet, hot mot genderforskning i Ungern och Polen och Brasiliens nya president som lovat att bekämpa genderforskning.

Forskarkritik

– Inom forskningen har jag personligen bevittnat hur feminismen och genderforskningen behandlas av andra forskare, hur vetenskapliga artiklar väljs ut och värderas. En vanlig strategi är att avfärda feministisk forskning som politisk - och det här gäller även andra kritiska vetenskaper - underförstått att andra vetenskapsområdet skulle vara neutrala och opolitiska. I själva verket är all forskning politisk, vilket är ett väletablerat faktum bland vetenskapsfilosofer, sa Wibben.

Efter föreläsningen blev det ett samtal och en frågestund med Margot Wallström och Annick Wibben under ledning av professor Robert Egnell.

Installationsföreläsningen på Försvarshögskolans Youtube-kanal.

Ta del av Wibbens tal i skrift. Pdf, 147.2 kB.

Samtal vid installationsföreläsning Anna Lindh-professor

Professor Robert Egnell i samtal med Anna Lindh-professor Annick Wibben och utrikesminister Margot Wallström

Sidinformation

Publicerad:
2019-01-10
Senast uppdaterad:
2022-04-20

Kontakt

Dela: