Sök

Sök
  • Start
  • Försvarshögskolan satsar på att rekrytera internationella mastersstudenter
Två studenter som studerar på internationella masterprogrammet Politik, säkerhet och krig

Foto: Ander G Warne

Försvarshögskolan satsar på att rekrytera internationella mastersstudenter

Försvarshögskolan ingår 2020 för första gången i den internationella anmälningsperioden för masterprogram. Anmälan är öppen oktober till januari och målsättningen är att göra Försvarshögskolans utbildningar mer konkurrenskraftiga globalt.

– Det känns väldigt roligt att ingå i den tidiga antagningen som ger bättre förutsägbarhet för våra sökande och en reell chans att hinna installera sig i Sverige, säger Shirin Shams, internationell samordnare vid forsknings-, utbildnings- och studentavdelningen.

Pilotår med två antagningsperioder

Svenska sökande kan också söka i den internationella omgången för att få ett tidigt besked tillsammans med den internationella gruppen i april. Till antagningsåret 2021 har Försvarshögskolan beslutat att även ligga kvar i den nationella omgången som löper över våren för att sedan utvärdera behovet att delta i bägge omgångar 2022.

– Beslutet att ingå i bägge antagningsomgångar är en försiktighetsåtgärd detta första pilotår. Ambitionen är att kunna frångå att ha både hängslen och livrem till 2022, men vi vill först utvärdera sökandetrycket på den internationella mastersomgången. Just nu är utmaningen att tydliggöra i våra kanaler att även svenska sökande är välkomna att söka nu på fredag, säger Shirin Shams.

Nya marknadsföringsytor

Att locka och rekrytera internationella studenter sysselsätter en hel bransch. För ett litet lärosäte som Försvarshögskolan gäller det att hitta kostnadseffektiva sätt att nå ut till potentiella studenter. Sedan i april 2020 är Försvarshögskolan är representerad på Master Studies och hittills har hundratals mejl kommit in via sajten.

– Samtidigt ska man veta att det tar tid att etablera sig på den internationella marknaden. Och tittar man på individnivå brukar det enligt Master Studies ta sex till åtta månader innan en potentiell student bestämmer sig för att söka ett visst program. Dessförinnan söker de information och ställer frågor och väger både lärosäten och masterprogram mot varandra, säger Shirin Shams.

Nytt samarbete med Svenska Institutet

Den internationella antagningsomgången har inte enbart öppnat möjligheten att ge sökande från tredje land en rimlig tidsfrist att inställa sig i Sverige lagom till programstart, utan också möjliggjort nya vägar till stipendier. Svenska Institutet (SI) och Försvarshögskolan slöt i september avtal om att ingå i SI:s programkatalog, något som inte kunnat göras utan att vara med i den internationella anmälningsperioden.

– Vi hoppas att den avgiftsskyldiga studentgruppen lockas av de generösa stipendier som är öppna att söka hos SI som sökande till Försvarshögskolan och som ett alternativ till våra stipendier från Universitets- och högskolerådet, säger Shirin Shams.

Försvarshögskolans internationella masterprogram

Sedan Försvarshögskolan fick examensrättigheter på avancerad nivå har tre internationella masterprogram lanserats: Politik, säkerhet och krig med statsvetenskaplig inriktning, Politik, säkerhet och krig med krigsvetenskaplig inriktning samt Utveckling av system för försvar och säkerhet.

Dela:
Publicerad 2020-10-23 Uppdaterad 2020-10-23