Sök

Sök
Porträtt av Jenny Madestam

Jenny Madestam är docent i statsvetenskap och universitetslektor i ledarskap och ledning vid Försvarshögskolan. Copyright/fotograf: Thron Ullberg/Albert Bonniers Förlag

Ny bok skildrar kvinnliga partiledares ledarskap

I en ny bok baserad på intervjuer med tretton kvinnor som är eller har varit partiledare skildrar statsvetaren Jenny Madestam upplevelsen av att vara maktens kvinnor.

Hallå där Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och universitetslektor i ledarskap och ledning vid Försvarshögskolan. Du är aktuell med boken Maktens kvinnor som precis getts ut på Bonniers förlag.

Vad handlar boken om?

– Den skildrar kvinnor som har varit eller är partiledare. Jag berättar om deras erfarenheter av ledarskapet och villkoren att vara kvinna och politisk makthavare.

Andra villkor för kvinnliga partiledare

Boken bygger på intervjuer med tretton kvinnor som har varit eller är partiledare i Sverige.

– Det som framkommer är att kvinnliga partiledare, oavsett parti eller när i tiden de varit verksamma, upplever sig verka i uppdraget på andra villkor än deras manliga kollegor. Min slutsats är att det tycks finnas en gränslöshet inför kvinnor med politisk makt, deras ledarskap är hela tiden under förhandling.

Varför har du skrivit boken?

– Det är en demokratiskt viktig fråga hur villkoren för kvinnliga politiska makthavare är annorlunda, och bitvis svårare, jämfört med de manliga. Jag vill lägga detta på bordet, hur det sett och alltjämt ser ut. En del av detta har framkommit i mindre brottstycken i till exempel kvinnliga partiledares memoarer, men jag visar på hur det finns en gemensam erfarenhet oavsett till exempel parti eller tid - det finns ett mönster. Dessutom finns det ingen tidigare bok som uppmärksammar kvinnliga partiledare över tid och parti. De har aldrig satts i centrum på det här viset.

Det politiska ledarskapet under luppen

Jenny Madestam säger sig vara notoriskt intresserad av politiskt ledarskap och personer i politiken, och har forskat om detta på olika vis under årens lopp.

– I studier av politiskt ledarskap är det svårt att bortse från könsaspekter, det finns hela tiden närvarande eftersom det varit och delvis är ett ledarskap som till betydande delar innehafts av män.

Hur har du gått tillväga i arbetet?

– Boken bygger dels på idéer sprungna ur mina tidigare studier av politiskt ledarskap, men den baseras på ett tämligen unikt material. Jag har intervjuat tretton kvinnor som varit eller är partiledare om deras erfarenheter och tankar. En av intervjuerna, den med Karin Söder, genomfördes för tjugo år sedan men annars har alla gjorts det senaste dryga året. Jag har jobbat med boken vid sidan om annan forskning och undervisning, så det har inte blivit så mycket ledighet det senaste året, jag har kallat boken mitt hobbyprojekt.

Boken vänder sig till alla som är intresserade av svensk inrikespolitik, politiskt ledarskap eller genusfrågor.

– Min förhoppning är att den ska bidra till ökad förståelse för villkoren för kvinnliga makthavare, men också kanske fungera som tankeställare till oss alla i hur vi påverkas av normer och fördomar.

Josefin Svensson

Sidinformation

Publicerad:
2022-04-08
Senast uppdaterad:
2022-04-08
Kunde inte hitta någon användare med e-postadressen jenny.madestam@fhs.se .
Dela: