Sök

Sök
Joakim Paasikivi i blomsterkrams.

Joakim Paasikivi är en av Sommarpratarna 2024. Foto: Mattias Ahlm.

Missa inte Joakim Paasikivis sommarprat i Sveriges Radio

Den 26 juni sommarpratar Joakim Paasikivi i Sveriges Radio P1. Nyfiken på vad det ska handla om frågar jag honom när han precis är tillbaka på Försvarshögskolan efter en vända på Radiohuset.

Spelade ni in sommarpratet idag?

– Nej, nej, det är en ganska lång process med manusbollande, provinspelning och sedan skarp inspelning. Det blev klart för någon vecka sedan. Idag var det podden Gräns.

Hur kändes det att bli tillfrågad om att vara sommarpratare?

– Jag fick den frågan redan sommaren 2022 men tackade nej eftersom jag inte tyckte att det var förenligt med min roll, då. Men nu när jag fick samma fråga personligen av Bibi Rödöö när vi sprang ihop i entrén till Radiohuset - och jag dessutom är lättsmickrad – så hade jag svårt att tacka nej. Och nu går jag i pension i slutet av juni.

Men du tycker att det är roligt?

– Det är väldigt kluvet. Det är bland det läskigaste jag har gjort. Men visst, jag tackade ja och sedan har jag haft en fantastisk producent i Amanda Glans. Med sin erfarenhet vet hon hur man berättar en historia och har sedan försökt att hitta den hos mig.

– Hon följde med och lyssnade på ett av mina föredrag som jag hade för Försvarsmakten om Ryssland, så att hon skulle veta vad jag gör vid sidan av det jag säger på några minuter i tv. Sedan hade vi en rätt omfattande dialog där vi pratade om olika ämnen och om vad som skulle kunna vara intressant att ta upp.

Ja, vad pratar du om i programmet?

– Jag pratar om Ryssland. Jag försöker utveckla kring frågan om hur jag uppfattar Ryssland och dess påverkan på min familj i Estland och Finland. Men också om varför jag känner igen så mycket av det som nu händer i Ukraina från min egen uppväxt. Och så pratar jag lite om mig själv också.

Vad var det som var läskigt, att prata om dig själv eller att planera hela programmet?

– Det var båda delarna. Jag har ju inte strävat efter uppmärksamhet utan har fått det då jag ofta blivit inbjuden av media. Och det är naturligtvis både glädjande och smickrande, för jag tycker att jag har något att säga. Som att det är viktigt att vi - hela kollektivet i väst - faktiskt vet vårt eget bästa. Och det är att kämpa för vår liberala demokrati för att inte få den utbytt mot rysk auktoritär diktatur – för det är det som står på spel.

– Men också att berätta själv, att det är jag som pratar i programmet och inte svarar på någon annans fråga. Det är lite nytt.

– Sedan tillkommer ju det där med musikval. Jag har valt musik som jag lyssnar på själv och som jag tycker passar in av olika skäl beroende på var det ligger i programmet.

Vad gör du mer i sommar?

– Samma sak som nu fast i civila kläder. Jag har inte varit aktiv i sociala medier tidigare men har faktiskt gått med på Linkedin nu. Och genast träffar man en massa gamla bekanta där. Så det är klart att det finns saker att göra.

– Jag hoppas också kunna beta av den olästa bokhögen som jag har samlat på mig under åren.

Monika Wallström

Här hittar du mer om Joakim Paasikivis sommarprat i Sveriges radio P1

Sommarpratare 2024 - hela listan

Sidinformation

Publicerad:
2024-06-12
Senast uppdaterad:
2024-06-13
Dela: