Sök

Sök

Kursplan Förbandspraktik: ledning funktion, fortsättningskurs

Engelskt namn: Practical In-Unit Training: Branch Specific Platoon, Intermediate Course

Kurskod:
1OF032
Gäller från termin:
VT 2024
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
9.0 hp
Fördjupning:
G1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Försvarssystem
Institution:
Institutionen för försvarssystem
Ämne:
Försvarssystem
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2023-05-23

Behörighetskrav

Minst 15 hp inom försvarssystem eller motsvarande.

Krigsvetenskap, taktik tillämpning - grundkurs, Ledarskap 1 - grundkurs och Ledarskap 2 - grundkurs.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att studenten ska utveckla sin förmåga förmåga att leda funktionsförband (pluton i kompaniram alt. stabsbefattning nivå OF1) med dess ingående tekniska system vid marsch, förläggning, strid och typuppgifter i olika typer av terräng, såväl vid barmarks- som vinterförhållanden.

Under kursen fördjupar studenten genom förbandspraktik och övningar vid olika förhållanden, samt med successivt ökande komplexitet, sin förmåga att identifiera och analysera hur olika ämnesperspektiv samt uppdragstaktik inverkar vid ledning av förband/funktion. Därutöver utvecklar studenten förmåga att med handledning självständigt utvärdera sin egen prestation och sin förmåga att leda förband/funktion under olika tillämpade förhållanden. Särskild vikt läggs vid att studenten under de tillämpade övningarna övar planering och ordergivning av en stor bredd av uppgifter och situationer för att skapa goda förutsättningar för att nå lärandemålen med kursen.

I kursen behandlas teknikens påverkan på taktiken inom eget förband/funktion. I kursen belyses både organisations- och systemaspekter.

Kursen består inledningsvis av moment där studenten under handledning förbereder och planerar enklare muntliga strids-, kader-, grupperings- och truppföringsövningar, samt i förekommande fall stabsövningar och övningar i simulatorer. Därigenom utvecklar studenten successivt sin förmåga att göra mer självständiga bedömningar samt fatta beslut och genomdriva dessa under osäkerhet och tidspress under tillämpade och sammanhängande förbandsövningar. Studenten förväntas att på ett konstruktivt sätt kunna ta emot handledning samt uppvisa en professionell hållning avseende omdöme och etik i val av arbetsmetoder och uppträdande i relationen till kollegor och soldater.

Förbandspraktik och den kontinuerliga handledningen ska vidareutveckla studentens förmåga att själv identifiera och utveckla sin egen truppföringsförmåga, vilken ligger till grund för den skriftliga inlämningsuppgiften i form av en praktikrapport som seminariebehandlas i slutet av kursen.

Undervisningsformer
Seminarier

Övningar

Handledning

Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • förklara principer för funktionsförbands taktiska uppträdande vid olika uppgifter givet förbandets ingående tekniska system,

Färdighet och förmåga
  • analysera orsakssamband mellan olika ämnen och förklara hur de påverkar genomförande av uppgifter på lägre förbandsnivå,
  • utföra avgränsade uppgifter vid funktionsledning samt ge order och leda funktionsförband avseende såväl taktik som nyttjandet av tekniska system vid förläggning, marsch och typuppgifter,
  • identifiera och redovisa fördelar och nackdelar ur det militärtekniska perspektivet, med fokus på teknisk tillgänglighet, för taktiska bedömningar och beslut,

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • värdera information vid planering och truppföring, särskilt ur säkerhetsmässiga och etiska aspekter, för självständig beslutsfattning samt ledning av förband/funktion under osäkerhet och tidspress,
  • reflektera över och föreslå hur förmågan att leda förband/funktion kan utvecklas.

Examinationsformer

Försvarssystem, Förbandspraktik ledning funktion
Omfattning: 9.0 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd

Förbandspraktik utgör en helhet av förberedande och individuellt prövande moment som kräver kontinuerligt aktivt deltagande i kursens gemensamma aktiviteter. Vid eventuell frånvaro bedömer examinator i samråd med kursansvarig och handledare om frånvaron påverkar studentens möjligheter att uppnå lärandemålen och om frånvaron i så fall kan kompenseras genom aktiviteter inom ramen för pågående praktik.

Examination av aktivt deltagande i förbandspraktik sker genom handledarbedömning utifrån av Försvarshögskolan fastställda bedömningskriterier.

Utöver aktivt deltagande i förbandspraktik består examinationen av ett handledarbedömt praktiskt prov (truppföring av förband/funktion), en skriftlig inlämningsuppgift i form av en praktikrapport och en muntlig redovisning vid ett obligatoriskt seminarium.

Sent inkomna examinationer betygssättsinte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås.

Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga.

Betyg
Betygssättning sker genom en tvågradig betygsskala, Underkänd (U) och Godkänd (G).

Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget Godkänd (G) på kursen krävs betyget Godkänd (G) på samtliga examinationsmoment.

Antal examinationstillfällen
Förbandspraktik och vissa obligatoriska moment i kursen är resurskrävande vilket innebär att genomförande samt examination förutsätter att erforderliga resurser finns tillgängliga. Antalet examinationstillfällen är därför begränsade till två och omexamination kan komma i fråga först vid nästa kurstillfälle. I övrigt ingen begränsning av antalet examinationstillfällen.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2018:658)

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.
Litteraturlista fastställande datum: 2024-08-14
Kurslitteratur

• Lärobok i militärteknik, vol. 2-9, Försvarshögskolan, Stockholm, 2007-

Utdelad litteratur i form av handböcker, reglementen, manualer, läromedel, instruktionsböcker, rapporter, kompendium mm.

Referenslitteratur

• Handbok Markstrid, Försvarsmakten, MSS. Gällande utgåva.

• Handbok utbildningsmetodik (H UtbM), Tilltryck 2019, Försvarsmakten, 2019.

• Försvarsmaktens Säkerhetsreglemente (Sa¨kR), Försvarsmakten. Gällande utgåva.