Kursplan Luftbevakning och identifiering, fortsättningskurs

Engelskt namn: Air Surveillance and Identification, Intermediate Course

Kurskod:
1OK087
Gäller från termin:
VT 2024
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
G1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Krigsvetenskap
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Krigsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2023-08-22

Behörighetskrav

Lufttaktik/Marktaktik/Marintaktik: tillämpning, grundkurs, Ledarskap 1 - grundkurs, Ledarskap 2 - grundkurs, 7,5 hp Försvarssystem, Militärteknik för Officersprogrammet - grundkurs och Luftbevakning för stridsledningscentraloperatören, fortsättningskurs.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att studenten ska få grundläggande kunskaper rörande identifieringsfunktionen inom hela konfliktskalan fred, kris och väpnad konflikt, samt grundläggande förmåga att lösa begränsade uppgifter som luftbevakningsoperatör under fredsförhållanden.

Kursen består av en växelverkan mellan lektioner, självstudier och seminarier samt mer tillämpade övningar i simulator för att nå målen att kunna använda C2StriC för att lösa uppgifter inom identifieringsfunktionen. Denna växelverkan underbygger även studenternas förutsättningar att sjävständigt tillämpa styrande regelverk på såväl svenska som engelska under successivt mer komplexa förhållanden.

Undervisningsformer
  • Föreläsningar
  • Övningar

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • förklara tillämpliga nationella och internationella författningar och regelverk som berör svensk luftfart under fred och kris,
  • förklara identifieringsfunktionens uppgifter i relation till insatsregler vid andra operationer än incidentberedskap och hur dessa påverkar luftstridskrafterna.

Färdighet och förmåga

  • visa förmåga att kritiskt och systematiskt granska, bedöma och använda relevant information på såväl svenska som engelska inom identifieringsfunktionen inom föreskriven tid,
  • identifiera behov av samverkan och precisera informationsbehov i kontakt med interna och externa aktörer på såväl svenska som engelska,
  • kunna använda identifieringsfunktionen i system C2StriC samt tillämpa styrande regelverk för svensk luftfart,
  • självständigt använda simulator Strics.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över identifieringsfunktionens uppgifter och ansvar som en del i insatskedjan i hela skalan från fred till krig.

Examinationsformer

Kursen examineras dels genom en skriftlig inlämningsuppgift, dels genom en samman-vägning av resultaten från den studerandes handledarbedömda övningspass i lednings-system C2StriC. Varje sådant pass dokumenteras, bedöms och värderas mot i förväg fastställda bedömningskriterier med efterföljande återkoppling. Examinationen av engelska sker genom handledarbedömda övningspass i system C2StriC.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Studenten har fem arbetsdagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygssättning sker genom en tvågradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget Godkänd (G) krävs dels Godkänt (G) på den skriftliga inlämningsuppgiften, dels Godkänt (G) på övningspassen.

Förbandspraktik och vissa obligatoriska moment i kursen är resurskrävande vilket innebär att genomförande samt examination

förutsätter att erforderliga resurser finns tillgängliga. Antalet examinationstillfällen är därför begränsade och

omexamination kan komma i fråga först vid nästa kurstillfälle. Inga begränsningar avseende inlämningsuppgiften, medan övningspassen i ledningssystemet är begränsade till tre på grund av de stora kostnaderna för att genomföra dessa.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges inom Officersprogrammet.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2018:658).

Kursen ersätter Krigsvetenskap, Grunder luftbevakning och identifiering - fortsättningskurs (1OK050).
Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.