Internationellt bokpris till Mellanösternforskare

27 november 2017

Försvarshögskolans Björn Brenner har tilldelats Palestine Book Award för sin forskning om samhälle och politik på Gazaremsan. En internationell jury i London utsåg nyligen Björns bok Gaza under Hamas till 2017 års bästa vetenskapliga bok om Palestina.

En jury av forskare har under de senaste månaderna läst och bedömt ett femtiotal olika engelskspråkiga böcker inom ämnesområdet Palestina som publicerats sedan juli 2016. I ett första steg utsågs nio finalister som bjöds in till Storbritannien för att tala närmare kring sina respektive böcker och forskningsprojekt.

Vinnaren annonserades under en ceremoni i London i helgen. Det prestigefyllda priset tillföll i år Björn Brenner och överräcktes av Karma Nabulsi, professor vid Oxford University. I sitt tal nämnde professor Nabulsi Björns styrka i sin djuplodande och vetenskapliga analys av ett annars så politiserat ämnesområde.

Så säger Björn själv om utmärkelsen:

– Jag är oerhört tacksam och stolt över att juryn i sin slutbedömning har valt att uppmärksamma just mitt arbete. Jag är särskilt glad för att man sett och valt att premiera den strikt vetenskapliga och icke-politiska approach som jag själv strävar efter att företräda."

Läs mer om Brenners bok i Mänsklig Säkerhet:

http://manskligsakerhet.se/2017/02/15/islamism-hamas-styre-av-gaza-har-varit-bade-auktoritart-och-pragmatiskt/

Läs ett utdrag ur Gaza under Hamas i Utrikesmagasinet:

http://www.utrikesmagasinet.se/analyser/2017/mars/jihadism-and-the-killing-of-an-italian-activist-in-gaza/

Bilden ovan: Björn tar emot sitt pris vid Palestine Book Awards i London.

  • Björn Brenner mer information

    Disputerad forskare
    Institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap, Strategiavdelningen med Folkrättscentrum

    bjorn.brenner [at] fhs.se / +46 8-55342705

    Mellanösternforskare med ämnesfokus Syrien, Libanon, Israel, Palestina, Jordanien - Chercheur associé, Institut français du Proche-Orient à Amman