Sök
  • Start
  • Informationsmiljön – grundkurs

Informationsmiljön – grundkurs

Allt vi gör eller inte gör skapar effekter i informationsmiljön. Idag är informationsmiljöns roll i och påverkan på modern krigföring högst aktuell och betydande. Modern krigföring sker inte bara mot en militär motståndare utan även mot andra funktioner i samhället som behövs för totalförsvaret.

Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper om informationsmiljön och krigföring i den. Följande områden kommer att studeras:

  • Informationsmiljöns uppbyggnad och karaktär; generellt, kognitivt och tekniskt.
  • Hur dagens medielandskap är en central del i moderna konflikter.
  • Hur kan äldre och nyare militärteorier förklara informationsmiljöns roll i och påverkan på modern krigföring?
  • Informationsmiljöns funktion som stridsrum inom ramen för en militär operation idag.

Efter avslutad kurs kommer du att ha fått en ökad förståelse för informationsmiljöns komplexitet och påverkan på konflikter och krig.

Målgrupp

Kursen riktar sig till personal i Försvarsmakten och myndigheter inom försvars- och säkerhetssektorn.

Kursupplägg

Kursen går på halvfart och omfattar femveckors studier mellan datumen 2020-09-16 och 2020-12-04. Upplägget är huvudsakligen i form av föreläsningar, självstudier och seminarium. Utbildningen på Försvarshögskolan i Stockholm sker under några få dagar. Dessa dagar är preliminärt följande datum: 2020-09-16--17, 2020-11-26--27 och 2020-12-04.

Anmälningskod

1MK042

Utbildningsnivå

Grundnivå

Poäng

7,5

Startperiod

HT-20

Startvecka

Vecka 38

Slutvecka

Vecka 49

Behörighet

Grundläggande behörighet för högskolestudier

Omfattning

Fem veckor

Undervisningsform

Distans

Ort

Stockholm

Undervisningsspråk

Svenska

Kostnad

Kostnaden för personal utanför Försvarsmakten är 10.000 kr. Kostnaden för Försvarsmaktens personal är centralt finansierad.

Studietakt

50%

Övrigt

Kursen riktar sig till personal i Försvarsmakten och myndigheter inom försvars- och säkerhetssektorn vilka inte har någon tidigare utbildning inom området. Förkunskapskrav är grundläggande behörighet för högskolestudier. HKV PROD LEDUND VPI kommer i kvartal 2 2020 att skicka ut kursinbjudan till Försvarsmaktens personal samt till myndigheterna inom försvars- och säkerhetssektorn. Vill du vara säker på att tidigt få inbjudan, mejla Johan Rodensjö på FHS. Kontaktperson från Försvarsmakten: Gunnar Marcusson, HKV PROD LEDUND VPI

Ansvarig institution

Militärvetenskapliga institutionen

Typ

Uppdrag

Dela:
Publicerad 2019-02-18 Uppdaterad 2020-01-07