
Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT
Ledarskap och ledning – grundkurs
Skogsbränder, översvämningar, omfattande olyckor. Vilka särskilda krav ställs på ledarskap och ledning när komplexiteten är hög, informationen osäker och tidspress med stark stress råder?
Den här grundkursen ger dig en översiktlig förståelse för att leda inom området försvar, krishantering och säkerhet. Du kommer studera förutsättningar och begränsningar för ledarskap och ledning både före, under och efter en insats och du får använda dina nya kunskaper i ett fiktivt insatsscenario.
Vad kan kursen leda till?
Ämnet ledarskap och ledning passar för dig som vill jobba med ledarskap inom krishantering på myndigheter och företag, eller som jobbar med utveckling av ledning och ledningssystem. Du som redan arbetar med att leda eller med krishantering fördjupar din kompetens inom området och får ett bredare perspektiv. Kunskapen har du användning för inom hela totalförsvarssektorn.
Kursens innehåll
Kursen består av fyra delkurser.
På den första delkursen introduceras olika ledarskapsteorier. Du får förståelse för faktorer, ramar och villkor som omger en ledare och hur de både möjliggör och begränsar ledarskapet under påfrestande förhållanden. Här ingår processer som följarskap, beslutsfattande och gruppdynamik.
Den andra delkursen fokuserar på ledningssystem och ledning av insatser i dynamiska och komplexa sammanhang och hur det påverkar ledningssituationen. Du får en introduktion till centrala begrepp som systemsyn, designlogik, lägesbilder, situationsförståelse och beslutsfattande.
Den tredje delkursen fokuserar på samverkan i aktörsgemensamma sammanhang. I delkursen introduceras konceptuella verktyg för att förstå och diskutera utmaningar och lösningar när olika aktörer med olika uppdrag ska samarbeta. En bärande idé är att genom ett systemteoretiskt perspektiv förstå en heterogen helhet av aktörer och hur detta påverkar såväl design som konkret arbete med att åstadkomma inriktning och samordning. Även kriskommunikation avseende kommunikationsaktiviteter före och under en kris belyses under delkursen. Sist introduceras praktiska perspektiv på aktörsgemensamt arbete, och de villkor och utmaningar som präglar arbetet.
Under den sista delkursen arbetar du i grupp med förberedelser och genomförande av en insats i ett fiktivt scenario där kunskaper från de föregående delkurserna integreras. Här får du omsätta kursens teoretiska kunskaper under ett simulerat händelseförlopp. Ett återkommande tema i utbildningen är en god anknytning till verkliga erfarenheter från ledarskap och ledning i civil och militär verksamhet.
Kommande kurstillfällen efter 2025
Efter 2025 är tillsvidare inga nya genomföranden av fortsättningskursen- och påbyggnadskursen inplanerade.
Anmälningskod
25224
Kurskod
1LL067
Typ
Fristående kurs
Startperiod
HT 2025
Studieperiod
2025-09-01 - 2026-01-18
Utbildningsnivå
Grundnivå
Omfattning
30.0 hp
Studietakt
100%
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Svenska
Behörighetskrav
Anmälan öppnar
2025-03-17
Anmälan stänger
2025-04-15
Antagningsomgång
Höstterminen 2025
Kursplan
Antagningsstatistik
Kontakt
Har du frågor om kursen ta kontakt med Studievägledarna.
Du når oss på e-post: studievagledning@fhs.se
Upptäck Försvarshögskolan

Plugga för en säker framtid
Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser...