Sök

Sök

Strategisk kommunikation i totalförsvaret

Det här är en utbildning för dig som arbetar med din organisations strategiska kommunikation. Utbildningen ger dig insikter för att kunna bedriva operationer i informationsmiljön tillsammans med andra aktörer i totalförsvaret.

Strategisk kommunikation (STRATCOM) har en central roll i totalförsvaret och blir allt viktigare i samband med uppbyggnaden av ett nytt totalförsvar och Sveriges medlemskap i Nato. Utbildningen ökar dina kunskaper om det svenska totalförsvaret och den roll som STRATCOM har i systemet. Utbildningen ger dig insikter så att du på ett mer aktivt sätt kan bidra i utvecklingen av din organisations strategiska kommunikation.

Utbildningen ger dig även goda möjligheter till erfarenhetsbyte och nätverkande med andra kursdeltagare, vilket i förlängningen bidrar till Sveriges förmåga att möta och bedriva gemensamma operationer i informationsmiljön. Kortfattat kommer du efter avslutad utbildning att ha:

  • En ökad systemförståelse för totalförsvaret och en ökad förståelse för STRATCOM:s betydelse och funktion i den alltmer krävande informationsmiljön.
  • En ökad medvetenhet om vår hotbild och hur motståndaren använder hybridkrigsföring för att utnyttja våra sårbarheter.
  • En ökad förmåga att möta och bedriva gemensamma operationer i informationsmiljön.

Vem vänder sig utbildningen till?

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar strategiskt i en organisation som har ansvar och uppgifter inom det svenska totalförsvaret, antingen civilt eller militärt. Den vänder sig även till dig som arbetar inom privat sektor och som samverkar med myndigheter, kommuner och regioner för att hantera ert totalförsvarsuppdrag. Du kan exempelvis vara anställd hos Svenska Kraftnät, Volvo eller Röda Korset.

Utbildningen genomförs under två tillfällen 2024, ett tillfälle under våren den 11-13 juni samt ett tillfälle under hösten 3-5 september. Utbildningen genomförs tisdag till torsdag, vilket ger dig möjlighet att starta och avsluta din arbetsvecka på din arbetsplats.

Utbildningen genomförs av Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhets (CTSS) i samverkan med flera olika organisationsenheter på Försvarshögskolan som bidrar med sin expertis. Tack vare CTSS:s stora kontaktnät erbjuder även utbildningen ett flertal externa experter.

Inför kursstart önskar vi att du genomför vissa förstudier. Förstudierna bedöms ta cirka 8 timmar. Närmare instruktioner kommer i samband med antagningsbeskedet.

Anmälan till utbildningen hösten 2024 är öppen. Klicka på "Anmälan öppen" till höger, så kommer du att dirigeras rätt. Sista anmälandag är den 5 augusti 2024.

Anmälan till utbildningen våren 2024 är stängd.

Försvarshögskolan i samråd med Försvarsmakten förbehåller sig rätten att göra ett urval bland de anmälda för att skapa en jämn fördelning av representerade aktörer på utbildningen.

Vid avbokning senare än 14 dagar före kursstart debiteras hela kursavgiften.

Frågor

Om du har frågor om utbildningen är du varmt välkommen att kontakta kursledningen nedan.

Utbildningsnivå

Annan

Poäng

Ej poäng

Startperiod

Löpande

Behörighet

Som kursdeltagare ska du ha kunskap om din egen organisation och dess totalförsvarsuppdrag. Du ska ha god kunskap om din egen organisations strategiska kommunikation. Det är meriterande om du har gått Grundkurs i informationsmiljön (Försvarshögskolan) eller har motsvarande förkunskaper.

Omfattning

Utbildningen genomförs under två tillfällen 2024, ett tillfälle under våren den 11-13 juni samt ett tillfälle under hösten 3-5 september. Anmälan till hösten 2024 är öppen. Anmälan till våren 2024 är stängd.

Undervisningsform

Campus

Ort

Stockholm

Undervisningsspråk

Svenska

Kostnad

15 000 kr (gäller ej anställda på Försvarsmakten)

Studietakt

100%

Urval

Försvarshögskolan i samråd med Försvarsmakten förbehåller sig rätten att göra ett urval bland de anmälda för att skapa en jämn fördelning av representerade aktörer vid kursen.

Typ

Uppdrag

Passed node is not renderable
Passed node is not renderable
Dela:
Publicerad 2022-05-31 Uppdaterad 2024-06-17