Sök

Sök

Underrättelsefunktionen – framväxt, uppbyggnad och utmaningar

Informationsbehovet när det gäller krig, krigföring och diplomati har skiftat genom historien, precis som informationsinhämtningens verktyg och metoder. I kursen får du lära dig underrättelsefunktionens uppbyggnad, metoder och särskilda problem genom historien.

Kursens upplägg

Kursen behandlar underrättelsefunktionen, med fokus på den militära underrättelsetjänsten. Underrättelsefunktionen behandlas på såväl strategisk som operativ ledningsnivå.

Kursen behandlar den moderna underrättelsetjänstens framväxt och utveckling i ett historiskt perspektiv, med tonvikt på generella förhållanden. Du börjar med 1800-talets byråkratisering av statsförvaltningen för att därefter ta dig till hela vägen till idag.

Du lär dig huvudlinjerna i den militära underrättelsetjänstens organisation och utveckling, med särskilt fokus på Sverige. Du lär dig också de huvudsakliga metoderna för såväl inhämtning som analys, både de som används idag och de som användes förr. Du kommer särskilt diskutera teknikens betydelse för informationshantering.

Anmälningskod

KKS02

Studietakt

100%

Poäng

7.5

Startperiod

VT 2024

Studieperiod

2024 vecka 8 - 12

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studieform

Campus

Typ

Fristående kurs

Behörighet

Grundkurs i militärhistoria, alternativt i historia, idé- och lärdomshistoria, eller ekonomisk historia eller motsvarande.

Plats

Stockholm

Undervisnings­språk

Undervisningen bedrivs på svenska.

Kontakt

Har du frågor om kursen ta kontakt med Studievägledningen

Du når oss på e-post: studievagledning@fhs.se

Upptäck Försvarshögskolan

Vi är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Dela:
Publicerad 2023-09-19 Uppdaterad 2023-10-17