Sök
  • Start
  • Underrättelsefunktionen – framväxt, uppbyggnad och utmaningar

Underrättelsefunktionen – framväxt, uppbyggnad och utmaningar

Informationsbehovet när det gäller krig, krigföring och diplomati har skiftat genom historien, precis som informationsinhämtningens verktyg och metoder. I kursen får du lära dig underrättelsefunktionens uppbyggnad, metoder och särskilda problem genom historien.

Kursens upplägg

Kursen behandlar underrättelsefunktionen, med fokus på den militära underrättelsetjänsten. Underrättelsefunktionen behandlas på såväl strategisk som operativ ledningsnivå.

Kursen behandlar den moderna underrättelsetjänstens framväxt och utveckling i ett historiskt perspektiv, med tonvikt på generella förhållanden. Du börjar med 1800-talets byråkratisering av statsförvaltningen för att därefter ta dig till hela vägen till idag.

Du lär dig huvudlinjerna i den militära underrättelsetjänstens organisation och utveckling, med särskilt fokus på Sverige. Du lär dig också de huvudsakliga metoderna för såväl inhämtning som analys, både de som används idag och de som användes förr. Du kommer särskilt diskutera teknikens betydelse för informationshantering.

Utbildningsnivå

Grundnivå

Poäng

7,5

Startvecka

Vecka 09

Slutvecka

Vecka 14

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Undervisningsform

Normal

Ort

Stockholm

Undervisningsspråk

Svenska

Kostnad

Kursen är avgiftsbelagd.

Studietakt

100%

Övrigt

Kursen riktar sig till anställda vid myndigheter, företag och organisationer. Antagning sker i en särskild process vid Försvarshögskolan

Ansvarig institution

Militärvetenskapliga institutionen

Typ

Uppdrag

Fredrik Eriksson

Studierektor, Docent, Universitetslektor

Fredrik.Eriksson@fhs.se +46 8-55342860
Dela:
Publicerad 2018-02-12 Uppdaterad 2020-03-06