Sök

Sök
  • Start
  • Det ansvarsfullaste av jobb
Porträtt på Fredrik Bertilsson ombord på fartyg.

Det ansvarsfullaste av jobb

Tankarna på att bli officer väcktes när Fredrik Bertilsson gjorde lumpen. När officersutbildningen blev en högskoleutbildning i Försvarshögskolans regi tvekade Fredrik inte längre. Idag är han navigationsbefäl på HMS Visby och jobbar dagligen med att se till att Sveriges farvatten och kuster är säkra.

Teori och praktik i kombination

Fredrik var en av de första studenterna som tog examen från det nya Officersprogrammet. Han har blivit rustad med såväl en akademisk skolning som ett praktiskt yrkesutövande. Hans jobb är att hålla huvudet kallt, ta välövervägda beslut och – om det värsta skulle hända – leda andra människor i strid.

Varför valde du att studera på Försvarshögskolan?

– Jag hade länge varit intresserad av sjöofficersyrket och när Officersprogrammet blev en riktig högskoleutbildning avbröt jag mina studier i Uppsala och satsade fullt ut. Kombinationen av akademiska studier och praktiskt yrkeskunnande är oslagbar.

Hur var det att studera på Försvarshögskolan?

– Det var en fantastisk miljö. Hundraåriga officerstraditioner blandades med dagsaktuella säkerhets- och försvarspolitiska seminarier. Och i kaffekön kunde man träffa på såväl försvarsministrar som amiraler. Jag knöt många ovärderliga kontakter under min studietid.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

– Ofta rör det sig om lågintensiv övervakning av sjötrafiken där vi letar efter avvikelser, men vi är också utbildade och rustade för att jaga ubåtar och strida mot flygplan och andra fartyg. Ytterst handlar det om att säkerställa att den svenska kusten och vattnen är säkra.

Hur ser du på framtiden?

– Jag älskar att vara på havet och tillhör dem som har haft möjligheten att kombinera ett fritidsintresse med mitt yrke. Jag tror att framtiden kommer bjuda på många spännande utmaningar. Både i Sverige och utomlands.

Dela:
Publicerad 2018-02-12 Uppdaterad 2020-12-10