Sök

Sök
  • Start
  • Statsvetaren som blev Public Affairs Advisor
Porträtt av Jacob Birkeland vid Arlandas flygledartorn.

Statsvetaren som blev Public Affairs Advisor

Jacob Birkeland har alltid haft ett intresse för samhället och de vägval vi gemensamt ställs inför, både nationellt och internationellt. Studierna i statsvetenskap på Försvarshögskolan blev startskottet för en spännande karriär.

Från riksdagen till Sydkorea

Jacob är bara 29 år men har redan hunnit med en hel del. Han har jobbat med försvars- och säkerhetspolitiska frågor i riksdagen, med psykologiska operationer i Afghanistan och som pressekreterare på UD. Idag är han Nordenansvarig för Public Affairs på ett stort, internationellt, sydkoreanskt teknikföretag och en av Sveriges 13 främsta opinionsbildare 2015, enligt Veckans Affärer. Allt började på Försvarshögskolan.

Varför valde du att studera på Försvarshögskolan?

– Jag ville lära mig mer om internationell politik och Sveriges roll i den. Hur ser processerna ut innan politik blir politik? Hur växer beslut fram och blir konkret verklighet? Utbildningsutbudet på Försvarshögskolan är unikt och ger dig de rätta verktygen för att förstå en komplex omvärld.

Hur var det att studera på Försvarshögskolan?

– Verklighetsförankringen är utpräglad och aktuella dagshändelser används ständigt i undervisningen. Lärarna förekommer ofta i mediala sammanhang som experter, och det ser jag som en kvalitetsstämpel.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

– Jag jobbar med strategier för företagets samhällskontakter på de nordiska marknaderna. Det betyder att jag reser mycket och ständigt har pågående dialoger med institutioner, politiker och andra aktörer om hur teknik kan hjälpa till att lösa samhällsutmaningar, inte minst inom vården och skolan.

Hur ser du på framtiden?

– Jag skulle vilja knyta ihop mina erfarenheter från näringslivet och den offentliga sektorn. Båda världarna kan i många fall sakna den andres perspektiv. Kanske återvänder jag till det som är Försvarshögskolans kärnområde och söker mig till jobb inom kris- och konflikhantering.

Vad skulle du avslutningsvis vilja säga till någon som funderar på att söka till Försvarshögskolan?

– Om du är intresserad av hur de stora frågorna påverkar de mindre sammanhangen, och tvärtom, är Försvarshögskolan rätt för dig! Både lärarna och den civil-militära miljön uppmuntrar och utmanar dig att ifrågasätta rådande världsbilder och skapa nya spännande problemformuleringar.

Dela:
Publicerad 2018-02-12 Uppdaterad 2020-12-10