Sök

Sök
  • Start
  • Vägen mot diplomatkarriären startade på Försvarshögskolan
Porträtt på Sahar Arfazadeh

Vägen mot diplomatkarriären startade på Försvarshögskolan

Sahar Arfazadeh är född i Iran och uppväxt i Upplands Väsby. Sedan barnsben har hon varit intresserad av språk, olika kulturer och internationella miljöer. Idag är hon svensk diplomat och UD-tjänsteperson.

Redan innan Sahar blev diplomat reste och arbetade hon utomlands. Hon har jobbat för FN, för EU-kommissionen i Bryssel och på EU-delegationens politiska avdelning i Nigeria. Idag är hon 32 år och har sitt drömjobb. Vägen dit startade på Försvarshögskolan.

Undervisning med experter och unika perspektiv

– Du kan läsa statsvetenskap på många högskolor och universitet. Läser du det på Försvarshögskolan får du en unik vinkling på ämnet, du får lärare som är landets främsta experter på området och du får ta del av det militära perspektivet. Jag ville helt enkelt ha en annorlunda och bredare ansats i min utbildning, och det fick jag, berättar Sahar Arfazadeh.

Hur var det att studera på Försvarshögskolan?

– Det var en spännande kombination av civila och militära studenter, bra lärare och intressanta och relevanta forskningsämnen. Det jag främst tar med mig är de olika perspektiven jag fick på hur de militära och civila arenorna samverkar och flyter ihop.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

– Väldigt sällan vet jag hur dagen ser ut på morgonen när jag kommer till kontoret. Jag hanterar Sveriges relation med olika länder, vilket innebär kontakter med utländska ambassader i Stockholm, och med svenska ambassader utomlands. Jag tar också fram information och faktaunderlag till ministrar och andra svenska representanter. EU-arbetet är en viktig del. Sedan blir det så klart en hel del resor utomlands i tjänsten.

Hur ser du på framtiden?

– Självklart vill jag fortsätta utvecklas i min yrkesroll. Men jag har redan mitt drömjobb!

Vad skulle du avslutningsvis vilja säga till någon som funderar på att söka till Försvarshögskolan?

– Gränsdragningen mellan civilt och militärt arbete blir allt svårare att urskilja i dagens samhälle. Försvarshögskolan kommer ge dig förståelse för båda sidorna, och det är en kunskap som är otroligt värdefull att ha oavsett var du tänkt dig att arbeta efter studierna.

Dela:
Publicerad 2018-02-12 Uppdaterad 2020-12-10