Sök

Sök

Som historia fast med mer spänning

Linus Jarhede hade tänkt ta ett sabbatsår efter gymnasiet men när antagningsbeskedet från Försvarshögskolan kom blev han ändå sugen på att plugga vidare. Nu är han snart färdig med sina studier och ser sig själv som blivande analytiker inom Försvarsmakten.

Varför militärhistoria?

– Jag har haft historielärare som väckt mitt intresse för historieämnet. Mycket av det man läser om i vanlig historia har med militära företeelser att göra samtidigt som det militära ofta är en reflektion av civila värderingar. Den militära historien är helt enkelt spännande.

Vilken historisk period gillar du mest?

– Perioden precis före första världskriget. Det är innan ramarna för hur man bedriver krig idag fastställdes. En dynamisk tid då gamla militära idéer skulle anpassas till nya materiella förutsättningar, vilket fick en del olyckliga konsekvenser.

Ja, varför är studier om dåtiden relevant för nutiden och framtiden?

– Det ger perspektiv på dagens händelser. I dag pratas det till exempel mycket om den nya ryska hybridkrigföringen. Men den är inte ny. Det är samma typ av krigföring som startade under första världskriget. Det är bara att man har andra verktyg i dag.

Vad lär du dig mer konkret?

– Jag får förståelse för hur det militära och civila förhåller sig till varandra. Jag lär mig att sammanställa, analysera och presentera det historiska materialet. Jag bli bra på att skriva.

Vad är bäst med att plugga på Försvarshögskolan?

– Att som civil få en inblick i det militära och förstå den delen av samhället. Och att det finns en nära relation mellan studenter och lärare. Jag kan fråga mina lärare om vad som helst.

Varför är det bra att Försvarshögskolan och utbildningarna här finns?

– Den militärcivila kunskapen behövs när vi ska bygga totalförsvaret 2.0. När militären och det civila drar åt samma håll, mot samma mål, det är det som är totalförsvar.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vill jobba med att göra Sverige säkrare. Gärna på MUST, militärens underrättelsetjänst. Det analytiska arbetet lockar mig. Det är lite som att vara detektiv. Du letar reda på material, klurar ut vad det betyder och när du sammanställt det har du fått en helt annan förståelse för ämnet.

Linus Jarhede

  • Ålder: 21
  • Program: Militärhistoria
  • Termin: 5 av 6
  • Detta kommer du lära dig: Du får perspektiv på militären i dag genom historien.
  • Bästa råd till blivande studenter: Anteckna mycket.

Sidinformation

Publicerad:
2020-02-03
Senast uppdaterad:
2022-02-15
Dela: