Sök

Sök
Bild på Sophie Mellstig

Gemenskapen inom Försvarsmakten är fantastisk

När Sophie Mellstig började Officersprogrammet hade hon redan jobbat sju år inom Försvarsmakten, bland annat som båtchef och i en insats i Irak. Men den långa vägen är faktiskt inget hon förespråkar. Tvärtom vill hon peppa den som vill ta klivet direkt från värnplikten: ”Sök och kom hit! Våga chansa!”

Varför ska jag välja Officersprogrammet? Hur ska jag tänka om jag är osäker?

Så fort jag möter någon som funderar på officersutbildningen så säger jag ”Sök!”. Vi behöver fler officerare. Men gör inte som jag – jobba inte i sju år inom Försvarsmakten och fastna. Vi måste ju vidare, så våga chansa.

Förstår du att man kan tveka när man inte har så mycket erfarenhet?

Ja verkligen, för jag var likadan. Jag kom in och tackade nej till Officersprogrammet två gånger för att fortsätta jobba och få mer erfarenhet innan jag tog steget. Nu ser jag det på ett annat sätt.

Vi ska inte kunna allt när vi kliver in på Karlberg. Ingen av oss här har erfarenhet av att vara officer, så vi är på samma plats. Det här kommer vara nytt för oss alla. Vi är här för att lära oss, utvecklas, stöta på motgångar och göra felen och misstagen nu. Sen när vi kommer ut har vi testat verktygen i vår verktygslåda. Det är en så otroligt tydlig lärandemiljö här.

Sen när vi tar examen härifrån, så gäller det att ha ödmjukhet för den nya rollen. Det gäller om du kommer direkt från värnplikten, men är lika viktigt om du har jobbat upp lite erfarenhet. När vi lämnar Karlberg har vi fått med oss verktygen för att utvecklas vidare inom vår egen ledarstil.

Dessutom är det lätt att konstatera att Försvarsmakten behöver fler officerare och i alla ålderskategorier – och definitivt dem som är närmare de värnpliktiga i ålder och som är bra på att förstå rekryter.

Vart siktar du med dina studier? Finns det en hägrande dröm?

Att utbilda sig till officer ger möjligheter till en lång framtida karriär. Den största drömmen är att bli överbefälhavare – general – men det finns så otrolig mycket mer i Försvarsmakten. Det viktigaste är att vara öppen för alla typer av möjligheter som ges. Alltså att inte fokusera på ett visst program eller tjänst, utan att alltid göra ett bra jobb varje dag. För det är det dagliga arbetet som kommer ta oss framåt. Så även om man kan drömma både stort och högt, får man inte låsa sig. Vägen dit kommer vara både lång och krokig, och det gäller att ta varje chans som ges och fortsätta utvecklas.

Vad har du för drivkraft?

När jag var iväg på insats i Irak lärde jag mig väldigt mycket. Den lilla kontakt eller relation jag kanske knyter i en insats kan få en stor påverkan här hemma. Det är en drivkraft, att allt jag gör får effekter och konsekvenser både i det lilla och i det stora. Och om jag kan påverka vår förmåga och effekt med det lilla jag kan, så räcker det för mig. Det är drivkraft nog. Allt jag gör spelar roll på ett eller annat sätt.

Hur var Irak?

Jag lärde mig extremt mycket om mig själv. Jag blev stärkt i tron på mig själv, och fick ett kvitto på att all den utbildning vi genomgår inom Försvarsmakten ger resultat. Vi blev utsatta för tre större raketattacker med flertalet skadade och några som omkom. Hemma övar, övar och övar vi, och när det smäller och blir extremt pressat, ja då agerar vi precis som vi ska. Ryggmärgsbeteendet sitter där. När jag läser i min dagbok från Irak, som jag skrev på minutbasis, ser jag hur jag skriver att ”det här är mitt jobb, vi är här för att lösa en uppgift och vi gör rätt saker”. Jag skriver att jag kan det här.

Hur trivs du på Officersprogrammet?

Jag trivs jättejättebra. Det här med att få vara kadett, jag njuter verkligen av de här tre åren. Jag ska jobba resten av mitt liv, så det här är en väldigt lyxig fas i mitt liv. Det är som ett avbrott i vardagen, även om jag skapar mig en vardag här. Jag försöker njuta och ta vara på den här tiden så mycket det går.

Vad betyder det att träffa folk från hela Sverige?

Det har ökat min förståelse för hur andra förband och enheter fungerar. För vi har ju lite olika kulturer. Det här är dessutom kontakter som kommer bli jätteviktiga för framtiden.

Hur utmanande är de akademiska studierna?

För mig var det en stor oro inför skolstart, eftersom jag inte hade suttit i skolbänken på länge. Men jag kom in i det snabbt och hittade den nivå jag ville lägga mig på. Man vill väl såklart satsa på höga betyg, men det viktiga är vad jag lärt mig och tagit med mig från kursen, att jag tagit till mig kunskapen. Så studierna är inget att oroa sig för, man kommer in i det. Du ska klara dina tentor och inlämningar, och annars gör du om dem.

Hur känns upplägget med gratis boende, mat och hemresor?

Jag får en treårig generellt erkänd ledarutbildning, kontakter för framtiden och massor av praktisk övning. Dessutom står Försvarsmakten för boende och mat. Det krav som ställs på mig är att klara studierna och ta examen. Det är en fantastisk möjlighet.

Är det något som har förvånat dig?

Ja, det akademiska. Jag trodde nog att vi skulle få mer konkreta och verklighetsförankrade verktyg som jag vet hur jag ska tillämpa. Men det finns ingen instruktionsbok till varje situation. Så jag fyller och fyller med kunskaper, även om det kan vara svårt att se hur jag ska använda allt. Sen får jag plocka fram det jag lärt mig och vara ödmjuk inför uppgiften och verkligheten.

Har du någon film eller teveserie som du tycker fångar det militära livet på ett bra sätt?

Det är lite klyschigt, men jag älskar serien ”Band of Brothers” för att man får se både det formella och det informella ledarskapet. Man vill ju vara den där ledaren, som gruppen väljer att lita på, men kommer även behöva vara chef och ta impopulära beslut. Sen visar serien upp föregångsmannaskapet, alltså hur viktigt det är att vara ett föredöme och alltid agera så som du vill att andra ska agera.

Säg något du gillar med din framtid inom Försvarsmakten.

Gemenskapen. Om inte den är nog så vet jag inte vad mer man ska locka med. Vi kommer hamna i extremt prövande miljöer, men du har din grupp, din stridspartner, din pluton. Du är aldrig ensam. Vi gör allt tillsammans.

Hur vältränad behöver man vara?

Det där med att vara i bra form är verkligen det minsta man ska oroa sig för. När du har genomfört en värnplikt eller jobbar inom Försvarsmakten är fysisk träning en del av vardagen. Skulle det vara så att man halkat efter, så får du enorma möjligheter att komma i kapp och förbi. Det är väldigt socialt med träningen här, man dras med och hjälps åt. Om någon säger den inte tycker om att springa, så kommer den garanterat få ett sms som peppar och bjuder in till en löprunda.

Det är inte bara att ni tränar tillsammans, utan ni pluggar ihop också?

Ja, det finns ingen prestige eller konkurrens här på Karlberg. Om någon säger att den har svårt att hänga med i en kurs, jamen då ses man i grupprummet och pluggar tillsammans. Vi har en försvarsmakt med oändliga möjligheter för oss alla, så vi sporrar och pushar varandra. Vi hjälps åt.

Vad krävs för att bli en bra officer?

Åh, jag skulle säga ödmjukhet, engagemang och föregångsmannaskap, alltså att man är ett föredöme för andra. Du behöver också ta plats och våga vara chef. Titta på dina chefer och inspireras, plocka de bästa bitarna ur kakan. Kopiera inte, utan skapa din egen väg.

Vad har du för styrkor?

Jag skulle säga att jag är väldigt engagerad, omtänksam och ödmjuk inför uppgiften.

Finns det något du hade velat säga till ditt 18-åriga jag?

Tveka inte. Tro inte att du måste ha så mycket erfarenhet och ha gjort så mycket innan du påbörjar officersstudierna. Allting måste inte vara helt perfekt. Lita på din magkänsla.

Sidinformation

Publicerad:
2022-01-13
Senast uppdaterad:
2022-01-13
Dela: