Sök

Sök
Kvinnlig studerande på Internationell operativ juridik

Från Nigeria till Stockholm – för att studera internationell operativ juridik

Nkechinyere Chukwu är en av 30 studenter på Försvarshögskolans magisterprogram i internationell operativ juridik. Samtliga fördjupar sig i den särskilda internationella rätt som reglerar väpnade konflikter och kriser.

Nkechinyere Chukwu har nyligen rest över 6 000 kilometer rakt norrut för att ta nästa steg mot sin framtidsdröm.

Berätta om din bakgrund!

– Jag kommer från delstaten Abia i sydöstra Nigeria. De främsta anledningarna till att jag valde att studera juridik från allra första början var för att det är intellektuellt utmanande, för att öka min egen självkänsla och för att göra skillnad i samhället. Jag måste också erkänna att jag uppskattar det anseende som det innebär att vara advokat.

– Efter min kandidatexamen i juridik från Abia State University fortsatte jag studierna vid Nigerian Law School i delstaten Kano. Sedan antogs jag som advokat vid Nigerias högsta domstol. Jag gjorde min ettåriga obligatoriska tjänstgöring vid Nigerias parlament i den federala huvudstaden Abuja.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Mitt långsiktiga mål är att bli en vald politiker i Nigeria. Det skulle göra mig lycklig. Mina landsmän behöver ett mer rättvist samhällssystem och jag är fast besluten att förbättra det. Staten tar och staten skär ner, men ger inte mycket tillbaka. Det finns också allmänna problem som jag skulle vilja bidra till att förbättra, som frågan om bristande säkerhet.

Hur passar magisterprogrammet i internationell operativ juridik in i din plan?

– Jag är säker på att programmet kommer att ge mig vidgade vyer, ökade kunskaper om de frågor som intresserar mig och naturligtvis även nya erfarenheter. Efter utbildningen tror jag att människor kommer att lyssna på vad jag har att säga och vad jag har att erbjuda.

Programmet är ett år. Vad blir ditt nästa steg?

– Jag skulle vilja stanna ett tag i Sverige och få arbetslivserfarenhet och ökade kunskaper inom det här området och kring de frågor som intresserar mig mest, kanske vid Nigerias ambassad.

– Sedan vill jag resa och se hur det är att leva i exempelvis USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Schweiz.

– Jag skulle vilja arbeta på FN i New York och drömmer om att någon gång arbeta inom den nigerianska statsförvaltningen. Men jag har inte bråttom. Just nu vill jag skaffa mig så mycket erfarenheter och nya perspektiv som möjligt. Nigeria förblir ett långsiktigt mål och för det behöver jag mer erfarenhet.

Hur upptäckte du Försvarshögskolan?

– Min mammas morbror var diplomat vid den nigerianska ambassaden i Stockholm, som faktiskt ligger nästan tvärs över gatan från Försvarshögskolan. Eftersom han hade adopterat min mamma, så levde hon med honom här i Stockholm och gick i grundskolan här.

– Därför fanns Sverige redan i mitt medvetande, och när jag googlade rankades landet bland de 20 främsta för bra utbildningar. Nästa steg blev att leta efter de bästa lärosätena i Sverige för internationell juridik. Jag fick flera träffar men fastnade för Försvarshögskolan, och sökte bara hit.

– Magisterprogrammet i internationell operativ juridik verkade vara en utbildning som skulle kunna hjälpa mig att nå mina mål i livet, öppna för nya frågeställningar och ta mig vidare inom områden som politik, krig och konflikt.

Du kom inte själv, utan din familj följde med dig hit?

– Min man och vår 13 månader gamla son följde med. Och förra fredagen födde jag vår andra son.

Beskriv din klass!

– Vi är 28 personer, som kommer från Belgien, Storbritannien, Syrien, Gambia, Tunisien och Sverige. Alla är väldigt kunniga. I Nigeria är den akademiska nivån inte lika hög. Här förväntas vi delta aktivt och ha åsikter inom varje ämne som kommer upp. Inom det här rättsområdet finns ofta inget rätt och fel, utan det handlar mycket om att föra resonemang. Jag lär mig verkligen av alla, inte bara av lärarna.

Hur fungerar undervisningen?

– Utbildningen är ganska utmanande och håller hög takt. Det är föreläsningar och seminarier måndag till fredag och det krävs förberedelser inför varje pass. Det är ganska tufft, men än så längre känns det bra. Jag lär mig att arbeta under press. En sak som jag verkligen uppskattar är att vi har tentamen omedelbart i anslutning till kursslutet innan vi fortsätter med nästa kurs.

Jag vet att du uppskattar möjligheterna till hybridstudier?

– Ja, flexibiliteten i programmet som gör att du kan delta digitalt på vissa kursavsnitt fungerar verkligen bra. Alla deltar i diskussionerna.

Vad har varit mest givande hittills?

– Det är nog när officerare från flottan eller andra försvarsgrenar kommer och föreläser. De beskriver verkliga problem och vi ger dem juridiska råd. Jag uppskattar även de praktiska scenarioövningarna där, till exempel, en lärare spelar nyhetsankare och vi får tillfälle att reagera över sådant som kan hända i verkliga livet.

Vad lär du dig av programmet?

– Framförallt hur man studerar effektivt och arbetar under press. Men det ger också metoder för att analysera och förstå information på ett mer underbyggt sätt.

Vilka personliga egenskaper har tagit dig hit?

– Jag satsar alltid fullt ut på det jag vill och är intresserad av.

Snabbfakta om Nkechinyere Chukwu

Ålder: 24 år

Film/TV-serie: Dynastin, Suits, Silverton Siege

Favoritmat: Eba och egusi-soppa

Musik: R&B, gospel och dancehall

Motto: Var dig själv och låt andra anpassa sig

Sidinformation

Publicerad:
2022-12-05
Senast uppdaterad:
2023-12-05
Dela: