Sök

Sök
Kadett på övning Officersprogrammet vt 23.

"Officersprogrammet innebär att få studera med kadetter från alla försvarsgrenar"

Marinkadetten Mathilda Bergström läser sista terminen på Officersprogrammet. Här blickar hon tillbaka på sin upplevelse av studierna.

Varför valde du att läsa Officersprogrammet på Försvarshögskolan?

– Som tidigare anställd sjöman fick jag se hur officerarna ombord på fartyget arbetade och hur duktiga de var i sin yrkesroll. Det bidrog till ett ökat intresse för Officersprogrammet, och jag kände mig mer lämpad för rollen som taktisk chef än som specialist. Sedan har jag pratat med tidigare kollegor som studerat på programmet och gav en positiv bild av utbildningen.

Är det något med utbildningen som har förvånat dig?

– Möjligen tempoväxlingen i studierna, där vissa kurser kräver mer tid än andra. Jag blev även förvånad över hur mycket traditionsverksamhet som levt kvar på programmet och hur välbevarade de är för oss kadetter. Det var en positiv överraskning att så mycket finns kvar.

Nämn något som du uppskattar särskilt med Officersprogrammet.

– Att få studera med kadetter från alla försvarsgrenar och kunskapsspridningen som följer med det, och så förmånen att få studera på flera orter kopplade till verksamheten. Det är lite lyx att få uppleva så mycket under ett och samma program.

Vad ska du göra efter Officersprogrammet?

– Jag känner mig mycket redo att gå ut i yrkeslivet! Dels har den kunskap man byggt upp under programmet gjort en mer och mer motiverad att komma ut i verksamheten, dels ser jag fram emot det som väntar efter examen i form av nya kollegor och ny arbetsplats. Programmet har även lett till nya kontakter och framtida kollegor, som jag ser fram emot att arbeta med som officer längre fram i yrkeslivet.

– För oss kadetter med nautisk inriktning väntar mer studier som är kopplade direkt till verksamheten efter examen. Därefter kommer vi ut på fartygen och jobbar några år i den roll vi fått ombord. Jag har inte funderat allt för mycket på de långsiktiga planerna, eftersom Försvarsmakten är så pass flexibel som arbetsgivare. Som nästintill alla med koppling till Försvarsmakten hört tidigare: Den som lever får se

Mathilda om krigsspelet Vårflod: "Det gäller att ha is i magen"

Sidinformation

Publicerad:
2023-09-27
Senast uppdaterad:
2024-02-16
Dela: